PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kolejny miesiąc wzrostu wskaźnika cen żywności FAO

Kolejny miesiąc wzrostu wskaźnika cen żywności FAO Fot. Shutterstock

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.



Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) wyniósł średnio w styczniu 113,3 punktu 2021 r., 4,7 punktu (4,3 proc.) więcej niż w grudniu 2020 r., co oznacza nie tylko ósmy miesiąc z rzędu wzrostów, ale także najwyższą miesięczną średnią od lipca 2014 r. Wzrost odzwierciedlał silne zwiększenie wskaźników dla cukru, zbóż i olejów roślinnych, podczas gdy wartości wskaźników dla mięsa i nabiału również wzrosły, ale w mniejszym stopniu.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w styczniu średnio 124,2 punktu, co oznacza gwałtowny wzrost o 8,3 punktu (7,1 procent) w porównaniu z grudniem i siódmy z rzędu wzrost miesięczny. Światowe ceny kukurydzy w styczniu wzrosły o 11,2 proc., czyli o 42,3 proc. powyżej poziomu ze stycznia 2020 r. Odzwierciedla coraz bardziej ograniczoną podaż globalną przy niższych niż wcześniej oczekiwano szacunkach produkcji i zapasów w USA oraz znacznych zakupach dokonywanych przez Chiny. Obawy dotyczące suszy w Ameryce Południowej i tymczasowe zawieszenie rejestracji eksportu kukurydzy z Argentyny podniosło międzynarodowe ceny kukurydzy do najwyższego poziomu od połowy 2013 r. Wśród innych zbóż paszowych ceny jęczmienia również wzrosły w styczniu o 6,9 proc., czemu sprzyjał silniejszy popyt i wzrost cen kukurydzy, pszenicy i soi, podczas gdy ceny sorgo pozostały stabilne. Ceny pszenicy również zanotowały w styczniu duże wzrosty, o 6,8 proc., na co wpłynęła silna wysoka kukurydzy, a także silny globalny popyt i oczekiwania na zmniejszenie od marca 2021 r sprzedaży przez Rosję. Wtedy, gdy cło eksportowe na pszenicę podwoi się.

Wskaźnik cen oleju roślinnego FAO wynosił w styczniu średnio 138,8 punktu, co oznacza wzrost o 7,7 punktu (lub 5,8 procent) w porównaniu z grudniem i jest najwyższym poziomem od maja 2012 r. Ósmy z rzędu miesięczny wzrost indeksu odzwierciedlał głównie wyższe ceny oleju palmowego, sojowego i słonecznikowego. Ponieważ produkcja oleju palmowego zarówno w Indonezji, jak i Malezji okazała się z powodu nadmiernych opadów deszczu (oraz, w przypadku Malezji, ciągłych niedoborów migrującej siły roboczej) niższa niż wcześniej przewidywano, międzynarodowe notowania oleju palmowego wzrosły. W międzyczasie światowe ceny oleju sojowego rosły ósmy miesiąc z rzędu, napędzane zmniejszoną dostępnością i przedłużającymi się strajkami w Argentynie. Jeśli chodzi o olej słonecznikowy, nadal rosnące ceny wynikały z utrzymującego się ograniczenia podaży na świecie z powodu silnie zmniejszonych zbiorów nasion słonecznika w sezonie  2020/2021.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił w styczniu średnio 111,0 punktów, co oznacza wzrost o 1,7 punktu (1,6 procent) w porównaniu z grudniem 2020 roku, wzrastając ósmy z rzędu miesiąc i plasując się na poziomie 7,1 punktu (6,9 procent) powyżej jego wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W styczniu notowania cen masła i pełnego mleka w proszku (WMP) wzrosły, czemu sprzyjały duże zakupy Chin w następstwie zbliżających się świąt noworocznych w tym kraju i sezonowo niższych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii. Notowania cenowe na odtłuszczone mleko w proszku (OMP) również wzrosły, pod presją dużego popytu importowego na dostawy spot oraz opóźnionej produkcji w Europie Zachodniej. Z kolei ceny sera spadły nieznacznie w porównaniu z najwyższymi poziomami odnotowanymi w grudniu 2020 r. ze względu na ograniczoną sprzedaż wewnętrzną w Europie oraz wzrost zapasów w USA.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił w styczniu, średnio 96,0 punktów, co oznacza wzrost o 0,9 punktu (1,0 procent) od grudnia 2020 roku, co pokazuje czwarty z rzędu miesięczny wzrost, ale też wartość wciąż o 7,6 punktu (7,3 procent) niższy w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Światowe notowania cen dla wszystkich rodzajów mięsa, które stanowią wskaźnik, wzrosły w styczniu, przy czym najbardziej mięsa drobiowego, szczególnie w przypadku pochodzenia brazylijskiego, co jest podyktowane szybkim globalnym popytem importowym, podczas gdy wybuchy ptasiej grypy ograniczyły eksport drobiu z kilku krajów europejskich. Pomimo wysokich dużych dokonywanych przez Chiny w okresie poprzedzającym obchody Nowego Roku w tym kraju, notowania cen wołowiny i wieprzowiny wzrosły tylko nieznacznie, ponieważ światowe dostawy pozostawały adekwatne do wielkości popytu. Ceny mięsa owczego były stabilnie czwarty miesiąc z rzędu.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł w styczniu średnio 94,2 punktu, co oznacza wzrost o 7 punktów (8,1 proc.) od grudnia 2020 r. i osiągnął najwyższy poziom od maja 2017 r. Wzrost cen wynikał przede wszystkim z obaw o niższą globalną dostępność w sezonie 2020/2021, po pogorszeniu perspektywy upraw w UE, Rosji i Tajlandii oraz bardziej suchych niż normalne warunków pogodowych w Ameryce Południowej. Dalsze wsparcie cen cukru zapewniły niedawne wzrosty cen ropy naftowej oraz umocnienie się brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, co ma wpływ na dostawy z Brazylii, czyli największego światowego eksportera cukru. Utrzymujący się silny globalny popyt importowy na cukier również wspierał ceny. Presja na wzrost cen była nieco ograniczona przez duże dostawy eksportowe z Indiach w obliczu oczekiwań na wysokie zbiory i zatwierdzenie przez rząd subsydiów eksportowych na sezon 2020/2021.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.159.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.