Rynek warzyw:

Na przełomie września i października zaobserwowaliśmy znaczący wzrost cen warzyw krajowych spod osłon - to upały spowodowały gotowanie się roślin w szklarniach i tunelach - informuje Rynek Hurtowy Bronisze.

* pomidory: malinowe 6-8 zł/kg, czerwone
4,5-5,5 zł/kg, gruntowe 2-3 zł/kg

* cukinia 3,5-5,5 zł/kg

* ogórki szklarniowe 4-5 zł/kg, gruntowe
4,75-5,5 zł/kg

* bakłażany 4,5-6 zł/kg

* fasolka szparagowa 3,5-5,5 zł/kg

* papryka czerwona 3,5-4,5 zł/kg

Warzywa korzeniowe i kapustne również zaliczają wysokie zwyżki cen:

* kalafior 3,5-5 zł/szt

* kapusta biała 3-4 zł/szt

* marchew 1,3-1,7 zł/kg

* cebula biała 1,4-1,75 zł/kg

Rosnące ceny krajowych warzyw spod osłon uruchomiły import tychże z Hiszpanii. Na razie są oferowane cukinie w cenie 4,5-5,5 zł/kg; bakłażany 5-6 zł/kg i papryka żółta/pomarańczowa 5/7 zł/kg - podaje informuje Rynek Hurtowy Bronisze.

Rynek owoców

Ceny jabłek spadają w szybkim tempie od 1,5 zł/kg na początku września do 0,7-1 zł/kg obecnie. Tylko niektóre odmiany (np. Empire) jeszcze trzymają poziom ok 20 zł za skrzynkę 15 kg.

Szybko skończyły się w tym roku borówki amerykańskie (upały i susza) co ma odbicie w cenach oscylujących wokół 40 zł/kg dla porównania w 2017 roku nie przekraczały 20 zł/kg.

Jako pierwsze w tym roku cytrusy z basenu Morza Śródziemnego pojawiły się cytryny z Turcji w cenie 4,5 zł/kg - napisano  komunikacie.