Zgodnie z raportem „Prospective Plantings” amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA) rolnicy z USA chcą zasiać soję tylko na 34,24 mln hektarów. Poziom z poprzedniego roku spadłby, zatem o 1,86 mln ha lub 5 proc.

Unia na rzecz rozmnażania roślin oleistych i białkowych (UFOP) poinformowała, że ​​ceny soi, częściowo z powodu sporu handlowego z Chinami, byłyby o około 7 proc. niższe w obecnym sezonie niż w poprzednim roku. USDA oszacowało poziom zapasów soi na początku marca na 34,6 mln ton, więc w pierwszej połowie bieżącego roku gospodarczego tylko 40 proc. zbiorów soi zostało sprzedanych. W poprzednim roku w tym czasie było to już 52 proc.

Szacuje się, że powierzchnia uprawy rzepaku jest o 4,4 proc niższa i wynosi w 2019 r. 770,500 ha. w porównaniu z 2018 r., Oczekuje się, że uprawa pszenicy spadnie o 828 000 ha, czyli 4,3 proc., do 18,52 mln ha w 2019 r. Według USDA byłby to najmniejszy obszar zasiewu od czasu rozpoczęcia rejestracji w 1919 r. Powierzchnia pszenicy ozimej została zmniejszona o około 3,2 proc. do 12,75 mln ha.

W przypadku obszaru uprawy pszenicy twardej szczegół spadek przewiduje się na poziomie 31,2 proc. do 574 700 ha. W przypadku innych odmian pszenicy jarej statystycy przewidują spadek o 2,8 proc. do 5,19 mln ha. Dla sorgo USDA przewiduje 10 proc. redukcję areału uprawy do 2,08 mln hektarów, jednak według analityków powierzchnia kukurydzy ma wzrosnąć o 1,48 mln ha lub 4,1 proc. do 37,55 mln ha. Oczekuje się, że jęczmień w tym roku uprawiany będzie łącznie 1,03 mln ha, co oznaczałoby, że powierzchnia pozostałby praktycznie niezmieniona w porównaniu z poprzednim rokiem.