Zgodnie z tymi obliczeniami, w styczniu 2018 r. średnia cena mleka wynosząca 36,75 eurocentów /kg została porównana z 41,81 eurocentami /kg kosztów wyprodukowania mleka. W związku z tym zwrot kosztów wyniósł jedynie 88 proc.
Rosnące koszty produkcji mleka ostatnio połączone były z spadającymi cenami mleka. Cena producenta mleka spadła o 3,6 eurocenta od października 2017 r., a koszty produkcji wzrosły o 0,51 eurocenta. W ciągu jednego kwartału niedofinansowanie kosztów produkcji mleka wzrosło z 2 do 12 procent. Tak, więc cena uzyskiwana za mleko nie pokrywa dwunastu procent kosztów produkcji.
Dyrektor generalny niemieckiego stowarzyszenia producentów mleka (MEG) wyraził obawę, że początkowo ilość mleka będzie nadal rosła, a ceny prawdopodobnie jeszcze nie zostaną obniżone. Ponadto na rynku UE wciąż znajduje się ogromna ilość odtłuszczonego mleka w proszku. Konieczne są reformy rynku mleka, których przemysł mleczarski nie chce.
Według wiceprezes Europejskiej Rady ds. Mleka (EMB), sytuacja na rynku mleczarskim w całej UE jest problematyczna. W Holandii ceny za kilogram mleka w marcu średnio wynosiły 35,50 centów, we Francji 34.22 eurocentów, w Belgii na zaledwie 31,97 eurocentów. Jednak koszty produkcji przekraczały 40 eurocentów/kg
Wiceprezes EMB skrytykowała przywódców UE, którzy nie próbował ustabilizować sytuacji na rynku mleczarskim w perspektywie długoterminowej. Co w żaden sposób nie odpowiadało misji, jaką traktat lizboński nadał polityce. Artykuł 39 stwierdza, że należy zapewnić „odpowiedni poziom życia ludności rolniczej”
Komentarze