Według wstępnych danych niemieckiego urzędu statystycznego (Destatis), produkcja mięsa drobiowego od stycznia do września br. wyniosła 1,12 miliona ton.

Było to 13 849 t, czyli 1,2 proc. mniej niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. Liczba ubitych ptaków spadła o 1,6 proc. do około 512 mln. Jeżeli chodzi o brojlery odnotowano umiarkowany wzrost produkcji o 0,8 proc. do 724.515 ton w porównaniu do pierwszych trzech kwartałów ubiegłego roku.

W przypadku wszystkich pozostałych gatunków drobiu produkcja spadła. Ilość wyprodukowanego mięsa indyczego spadła o 3,9 proc. do 341 896 ton, kur rosołowych o 5,2 proc. do 30 576 ton. Szczególnie duże straty odnotowano w analizowanym okresie w produkcji mięsa kaczego. Było ona o 13,3 proc. niższa niż w tym samym okresie 2016 r. i wynosiła 25 496 ton.