Na początku 2020 r. wzrost cen żywności w Niemczech jeszcze bardziej przyspieszył. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), ceny żywności bez alkoholu i tytoniu w styczniu były średnio o 2,3 proc. wyższe niż w poprzednim miesiącu.
Wzrost wyniósł 2,1 proc. w grudniu i 1,8 proc. w listopadzie. Całkowita inflacja wszystkich towarów i usług wyniosła w styczniu 1,7 proc., a koszty żywności i energii również rosły w ponadprzeciętnym tempie 3,4 proc.. Wśród produktów żywnościowych, mięso i produkty mięsne miały najwyższy wskaźnik inflacji w porównaniu ze styczniem 2019 r., wynoszący 6,2 proc. Istotną rolę odegrał wzrost cen wieprzowiny.
Konsumenci musieli również zapłacić więcej, kupując owoce, które wzrosły średnio o 6,0 proc. Za ryby i owoce morza trzeba było zapłacić 3,0 proc. więcej, a za chleb i płatki zbożowe średnio 2,5 proc. Wzrost cen cukru i słodyczy był bardziej umiarkowany i wynosił średnio 1,1 proc. a wzrost cen o 0,8 proc. był najbardziej ograniczony dla produktów mlecznych i jaj.
Według analityków tylko dwie grupy produktów mogły być tańsze dla konsumentów: w styczniu o 0,8 proc. trzeba było wydać mniej na zakup warzyw niż w tym samym miesiącu w poprzednim roku, a w przypadku jadalnych tłuszczów i olejów spadek cen był szczególnie wyraźny, bo wynosił 7,4 proc.
Komentarze