PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

Autor:

Dodano:

Jak przewiduje Komisja Europejska w prognozie na lata 2013-2023 produkcja wieprzowiny w tym okresie wzrośnie nieznacznie, bo o 2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012. Nowe przepisy ws. dobrostanu jak również sytuacja makroekonomiczna spowodują, że na rynku najlepiej poradzą sobie duże gospodarstwa.



Pogłowie świń w Unii Europejskiej od 2006 roku stopniowo zmniejszało się i w 2012 roku liczyło 147 mln sztuk. Jest to spadek o 16 mln (10 proc.) w ciągu 10 lat. Drastycznie spadła szczególnie liczba loch hodowlanych - o 19 proc., co daje 3 mln sztuk. Według Komisji Europejskiej trend spadkowy spowodowany jest procesami restrukturyzacyjnymi w przypadku niektórych ważnych producentów, zwiększoną produkcyjnością, wyższymi kosztami pasz, niższą opłacalnością w sektorze oraz koniecznością dostosowania się do nowych przepisów dobrostanu zwierząt.

Mimo trendu spadkowego, wzrost masy tuszy spowodował, że produkcja mięsa do 2011 roku nieznacznie rosła. Nowe przepisy ws. dobrostanu spowodowały jednak spadek pogłowia, co odbiło się na dostawach wieprzowiny w 2012 i 2013 roku (odpowiednio -2 proc. oraz -1,2 proc.).

Spadki nie wpłynęły jednak na eksport, który pozostawał na dobrym poziomie w 2012 i 2013 roku. Największą ilość wieprzowiny (około 2,2 mln t) wyeksportowano do Azji, w szczególności do krajów Dalekiego Wschodu. Rosja pozostała największym odbiorcą (ponad 600 000 ton rocznie), na drugim miejscu była Japonia (powyżej 250 000 ton rocznie).

Mniejsze dostawy oraz wysokie ceny mięsa wpłynęły na poziom konsumpcji. Spożycie wieprzowiny zmniejszyło się o 2,3 proc. w 2012 roku oraz 1,1 proc. w 2013. W przeliczeniu na jednego mieszkańca ilość spożywanego mięsa wieprzowego spadła z 32,1 kg w 2011 roku do 30,8 kg w 2013 roku.

KE prognozuje, że nowe przepisy ws. dobrostanu mogą spowodować wypadnięcie z produkcji niektórych mniej konkurencyjnych producentów i zwiększy się udział w rynku mięsa pochodzącego z dużych gospodarstw. Ma to spowodować w okresie 2014 do 2023 r. wzrost produkcji do 23,4 mln t (+2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012). Wzrost będzie utrzymywany na stabilnym poziomie ze względu na ograniczenia środowiskowe w niektórych najważniejszych regionach produkcyjnych (np. Holandia i niektóre części Francji), a napędzany będzie przez nacisk ze strony konkurencyjnych rynków Stanów Zjednoczonych i Brazylii, gdzie produkcja może wzrosnąć w okresie objętym prognozą ( odpowiednio o 18 proc. i 24 proc. do roku 2023 w porównaniu ze średnią 2010-13).

Wg KE eksport do 2023 roku zwiększy się o 12,4 proc. (w porównaniu do średniej z lat 2010-2012) oraz o 6,3 proc. w porównaniu do poziomu z roku 2012 r. Prognozowany wzrost roczny produkcji na poziomie 1 proc. w latach 2013-2023 jest znacznie niższy od szybkości wzrostu w latach 2001-2011, kiedy wynosiła 6 proc.

KE prognozuje, że Rosja i Chiny pozostaną głównymi kierunkami eksportu dla unijnej wieprzowiny z prognozowanym wzrostem importu przez Chiny. W przypadku, gdy władze chińskie obniżą ich poziomy samowystarczalności, wpływ na eksport w tym kierunku może być znacznie większy - przykładowo jeśli w 2012 roku cele samowystarczalności zostałyby obniżone o 1 proc., mogłoby to zwiększyć import wieprzowiny przez Chiny o 500 000 ton. Z drugiej strony, wyższa produkcja na rynku rosyjskim spowodowana wysokim dotowaniem produkcji trzody chlewnej w tym kraju, może spowodować mniejsze zapotrzebowanie Rosji na import - przewiduje KE.

W prognozowanym okresie spożycie wieprzowiny ma stopniowo wzrastać z bardzo niskiego poziomu w roku 2013, odwracając trend spadkowy obserwowany od 2007 roku. Jednak mimo wzrostu spodziewane spożycie do roku 2023 nie przekroczy 31,8 kg w przeliczeniu na mieszkańca, mniej niż w 2011 roku.

Mniejsze dostawy, jak również wysokie ceny zbóż spowodowały, że cena wieprzowiny w 2012 roku i w pierwszej części 2013 roku była znacznie wyższa niż ceny w roku 2011 (który były wtedy rekordowe). Znacznie spadły w drugiej połowie 2013 roku ze względu na niższe ceny pasz. W okresie który obejmuje prognoza KE, ceny wieprzowiny powinny wzrastać do poziomu 2100 EUR/t w 2023 roku. Jednak niejasności związane z wielkością plonów zbóż jak również otoczenia makroekonomicznego mogą wpłynąć na wahania tych cen na poziomie 9 proc., co może wpłynąć na konkurencyjność UE w eksporcie.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 107.21.85.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.