Cena mleka wynosząca 3,90 dolara nowozelandzkiego za kilogram (1 dolar nowozelandzki= 2,8247 zł, NBP 31.10 2016 r.) suchej masy mlecznej była najniższa od ponad dziesięciu lat.

Jak powiedział przewodniczący zarządu DairyNZ pomimo spadku dochodów ostatni sezon wprowadzone zostały kroki w celu obniżenia kosztów produkcji. Wielu rolników zwiększyło też swoje zadłużenie na pokrycie kosztów.

Rolnicy lepiej zarządzają gospodarstwami, które stały się bardziej wydajne a cena produkcji mleka spadła z 5,25 w sezonie 2015/2016 do 5,05 dolara nowozelandzkiego w sezonie 2016/2017 za kilogram suchej masy mlecznej.

W Nowej Zelandii rolnicy w sezonie  2015/2016 wyprodukowali 1.862 mld kilogramów suchej masy mlecznej o wartości 8 mld dolarów nowozelandzkich. . Produkcja ta dała możliwość utrzymania  35.000 miejsc pracy w pełnym wymiarze godzin w gospodarstwach rolnych i kolejnych 14.500 miejsc pracy w przetwórstwie mleka i handlu hurtowym.

Wartość eksportu produktów mlecznych z Nowej Zelandii w tym czasie to 12,2 mld dolarów nowozelandzkich.