PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

OECD i FAO: Prognoza wzrostu globalnej produkcji rolnej o 1,4 proc. rocznie

OECD i FAO: Prognoza wzrostu globalnej produkcji rolnej o 1,4 proc. rocznie
Prognozy w raporcie OECD i FAO pokazują, że 87 proc. szacowanego wzrostu światowej produkcji roślinnej w latach 2021-2030 zostanie osiągnięte dzięki zwiększeniu plonów; Fot Shutterstock

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) oraz Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały prognozę dla światowego rolnictwa na lata 2021-2030.



Eksperci zakładają, że w nadchodzącej dekadzie światowa produkcja rolna będzie rosła o 1,4 proc. rocznie, a dodatkowe zbiory będą osiągane głównie w krajach rozwijających się i o niskich dochodach. Według raportu postęp w sektorze rolnym będzie w dużej mierze oparty na lepszym dostępie do funduszy i inwestycjach w technologię, infrastrukturę i szkolenia rolnicze, które zwiększą wydajność.

Produkcja roślinna - zadecyduje wzrost plonów

Inwestycje, które poprawiają zbiory i zarządzanie gospodarstwem, spowodują wzrost globalnej produkcji roślinnej. Zakładając, że przejście na bardziej intensywne systemy produkcji będzie kontynuowane w ciągu następnej dekady. Prognozy pokazują, że 87 proc. szacowanego wzrostu światowej produkcji roślinnej zostanie osiągnięte dzięki zwiększeniu plonów, 7 proc. na skutek wyższej intensywności uprawy i tylko 6 proc. z ekspansji powierzchnia uprawna. Regionalne różnice w plonach prawdopodobnie będą się nadal zmniejszać w ciągu następnej dekady, ponieważ oczekuje się, że zbiory głównych produktów rolnych w Indiach i Afryce Subsaharyjskiej wzrosną dzięki lepiej dostosowanym nasionom i ulepszonym metodom uprawy.

Produkcja zwierzęca - wzrost przez innowacje

Według OECD i FAO, podobnie jak produkcja roślinna, produkcja zwierzęca i rybna wygeneruje dużą część prognozowanego 14 proc. wzrostu dzięki poprawie wydajności. Jednak w krajach rozwijających się i krajach o niskich dochodach, zgodnie z prognozami, wzrost liczby ludności również znacząco przyczyni się do wzrostu produkcji zwierzęcej. Poprawę produktywności w hodowli zwierząt osiągnie się przede wszystkim dzięki bardziej intensywnym metodom żywienia, udoskonaleniom genetycznym i lepszym metodom hodowli. Obie organizacje oczekują się, że produkcja akwakultury w 2027 r. przekroczy połowy ryb i do 2030 r. będzie stanowić 52 proc. całkowitej produkcji ryb.

Spowolnienie emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa

W prognozie podkreślono, że rolnictwo w dużym stopniu przyczynia się do zmiany klimatu. Jest jednak prawdopodobne, że emisyjność produkcji rolnej zmniejszy się w następnej dekadzie, ponieważ przewiduje się, że bezpośrednie emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa będą rosnąć wolniej niż produkcja rolna. Niemniej jednak szacuje się, że globalne emisje gazów cieplarnianych z sektora rolnego wzrosną o 4 proc. w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci dostrzegają znacznie wolniejszy wzrost branży biopaliwowej niż w poprzednich dwóch dekadach. Oczekują, też, że udział surowców roślinnych stosowany do produkcji biopaliw zmniejszy się w przypadku najważniejszych surowców, z wyjątkiem trzciny cukrowej.

Korekty cen w górę w ciągu pierwszych pięciu lat

W przypadku prognoz cenowych prognoza uwzględnia trendy w światowej konsumpcji i produkcji towarów rolnych w oparciu o oczekiwane warunki rynkowe. Międzynarodowe ceny większości surowców wzrosły w drugiej połowie 2020 r., przede wszystkim z powodu silnego popytu na pasze w Chinach i spowolnienia globalnego wzrostu produkcji. Należy, zatem oczekiwać, że korekta nastąpi w pierwszych pięciu latach horyzontu projekcji. Zgodnie z tym ogólna sytuacja na rynku, czyli wzrost produktywności i osłabienie wzrostu popytu, powinny doprowadzić do nieznacznego spadku cen realnych.

Zwiększy się ilość dostępnej żywności na osobę

Oczekuje się, że ilość dostępnej żywności na osobę wzrośnie średnio na całym świecie w ciągu najbliższych dziesięciu o 4 proc. lat i osiągnie 3025 kcal dziennie w 2030 roku. Jednak ta globalna średnia przesłania różnice między regionami świata. Przewiduje się, że konsumenci w krajach o średnich dochodach najbardziej zwiększą spożycie żywności, podczas gdy odżywianie w krajach o niskich dochodach pozostanie w dużej mierze niezmienione.

W nadchodzącej dekadzie można spodziewać się pewnych zmian w nawykach żywieniowych. W krajach o wysokim dochodzie spożycie białka zwierzęcego na mieszkańca prawdopodobnie ulegnie stagnacji. W związku z rosnącą świadomością zdrowotną i ekologiczną należy oczekiwać, że spożycie mięsa per capita nie będzie dalej rosło, a konsumenci będą coraz częściej wybierać drób i nabiał zamiast mięsa czerwonego. W krajach o średnich dochodach prawdopodobnie utrzyma się preferencja dla produktów zwierzęcych i ryb. Według prognoz do 2030 roku na mieszkańca będzie tam dostępnych o 11 proc. więcej białka zwierzęcego niż obecnie, dzięki czemu luka konsumpcyjna w stosunku do krajów o wysokich dochodach zmniejszy się o 4 proc. do 30g/osobę/dzień.

Popyt na pasze spadnie

Z prognoz jasno wynika, że przyszłe trendy w produkcji zwierzęcej i na rynkach rolnych są w dużym stopniu uzależnione od wydajności paszy i epidemii chorób. Mniejszy wzrost w hodowli, lepsza konwersja paszy w krajach o wysokich dochodach i niektórych gospodarkach rozwijających się powinny przyczynić się do wolniejszego wzrostu popytu na pasze niż w poprzedniej dekadzie. W przeciwieństwie do tego, popyt na paszę w wielu krajach o niskich i średnich dochodach wraz z rozwojem i intensyfikacją ich hodowli gwałtownie wzrośnie w ciągu następnej dekady. Rozwój światowych rynków pasz będzie w dużej mierze zależał od rozwoju produkcji zwierzęcej w Chinach.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Kill 2021-07-06 22:51:51
    Festiwal ataków spekulacyjnych
  • Miki2 2021-07-06 20:33:32
    A wzieli pod uwage zielony ład i że rzepaku bedzie brakować już druhi rok z rzędu?
    • Tomek 2021-07-06 23:58:38
      Po co . przecież piszą że na papierze będą zwiększać wydajność a że będzie mniej przez zielony ład i drogie środki do produkcji bo inflacja dopiero się rozkręca to nie ważne . Im będą mniejsze zbiory tym bardzie będą więcej dopisywać w prognozach . Kto normalny pojedzie sprawdzać czy jakiś masaj na Saharze uprawia kukurydzę i zbiera po 20 ton z hektara ? Ale tak napiszą w raporcie i nie ma przeproś .

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.