Ryż w Unii Europejskiej uprawiany jest przede wszystkim we Włoszech (50 proc. całkowitej unijnej produkcji). Ze względu na specyficzne warunki uprawy, w ciągu najbliższej dekady nie przewiduje się znacznego wzrostu rozwoju tego sektora produkcji - podaje Komisja Europejska w prognozie na lata 2013-2020.

Mimo, że wzrost wielkości plonów ryżu w UE w ciągu ostatnich 10 lat był dość powolny, KE prognozuje niewielkie zwiększenie dynamiki w tym sektorze ze względu na rosnące ceny i wzrost zapotrzebowania na ryż na unijnym rynku.

UE nadal będzie produkowała ryż poniżej zapotrzebowania, dlatego kontynuowany będzie import, zwłaszcza, że rynek oferuje szeroki wybór odmian (np. Indica, Japonica, Basmati) z przeznaczeniem na różne cele. 

Komisja Europejska prognozuje, że produkcja ryżu na unijnym rynku do 2023 roku pozostanie na stabilnym poziomie.