PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rabobank: Produkty pochodzenia zwierzęcego zostaną zastąpione w niewielkim stopniu

Rabobank: Produkty pochodzenia zwierzęcego zostaną zastąpione w niewielkim stopniu
Gdyby spełniła się prognoza Rabobanku wzrostu do 1,5 mln ton, udział w rynku substytutów mięsa w 2035 r. w UE i Wielkiej Brytanii wyniósłby cztery procent; Fot Shutterstock

W bieżącym badaniu Rabobank spodziewa się większego popytu na substytuty produktów pochodzenia zwierzęcego.



Ponieważ jednak konsumpcja produktów zwierzęcych również wzrośnie, produkty substytucyjne będą prawdopodobnie stanowić niszę rynkową przez następne piętnaście lat.

Rabobank przewiduje znaczny wzrost popytu na alternatywne substytuty produktów mięsnych, mlecznych i mleka w UE i Wielkiej Brytanii. Jednak ze względu na wzrost liczby ludności i wzrost gospodarczy jednocześnie prognozowane jest większe spożycie produktów zwierzęcych. Według Rabobanku, równoległe wzrosty będą oznaczać, że ilościowy udział produktów zastępczych pozostanie poniżej 10 procent.

Substytuty mięsa mogą wzrosnąć siedmiokrotnie w ciągu 15 lat

W 2020 roku wielkość rynku alternatywnych produktów mięsnych w UE wyniosła 214 000 ton. Gdyby spełniła się prognoza wzrostu do 1,5 mln ton, udział w rynku substytutów mięsa w 2035 r. wyniósłby cztery procent. Średni roczny wzrost dla alternatyw mięsa wyniósłby 15 procent.

Ponadto Rabobank zakłada w swoim badaniu, że w ciągu najbliższych kilku lat nastąpi wiele innowacji w technologiach, procesach produkcyjnych, powstaną nowe produkty oraz że będzie duże zainteresowanie substytutami mięsa.

Jednak w ciągu najbliższych czterech lat rynek będzie się powoli rozwijał. Według prognoz analityków, w tym okresie największy wzrost odnotują roślinne imitacje mięsa. W szczególności oczekuje się zwiększonego popytu na „mięso roślinne” ze strony sektora fast foodów i usług gastronomicznych. Jednak sprzedaż produktów zastępczych może być trudniejsza po 2026 roku.

Akceptację nowych technologii - kluczowa

Rabobank wierzy również, że za pięć lat możliwe będzie wykorzystanie nowych technologii, takich jak fermentacja białek. Inne źródła białka, takie jak owady lub mięso in vitro, również mogą być szerzej wykorzystywane do tego czasu. Jednak akceptacja konsumentów jest kluczowa dla tych zmian.
I nawet przy wystarczającej akceptacji zamienników popyt na mięso, ryby i jaja w UE wzrośnie o 2 miliony ton w porównaniu do 2020 roku. Popyt przeniesie się z czerwonego mięsa na mięso drobiowe i jaja.
Produkcja alternatyw dla mięsa wymaga 600 tys. ton więcej zbóż, nasion oleistych i roślin strączkowych (w porównaniu do 2020 r.). Rynek światowy mógłby jednak bez problemu dostarczyć te dodatkowe ilości.

Mniej świeżego mleka i więcej alternatywnych produktów 

Rabobank przewiduje, że do 2035 r. spożycie świeżego mleka w UE będzie spadać o 0,7 proc. rocznie. Analitycy przytaczają trzy przyczyny tej prognozy: wzrost ilości produktów zastępujących mleko, zmiany preferencji konsumentów oraz rozwój demograficzny.
Odpowiednio wzrośnie proporcja alternatywnych jogurtów, lodów i serów. Tutaj również zyski ilościowe pozostaną dość niewielkie, dzięki czemu wzrośnie również wielkość rynku produktów mlecznych z produkcji zwierzęcej. Tendencja ta jest wzmacniana przez rosnącą konsumpcję poza domem i rosnący popyt w Europie Południowej i Wschodniej. Ogólnie rzecz biorąc, jest mało prawdopodobne, aby miało to wpływ na rynek mleczarski.
Rabobank uważa również, że spadek spożycia świeżego mleka zostanie z nawiązką zrekompensowany wyższym popytem na surowe mleko stosowane do produktów mlecznych, zwłaszcza sera. Ostatecznie może nastąpić dodatni roczny wzrost popytu o 0,2 proc.

Alternatywne produkty mleczne mogą stanowić dziewięć procent rynku
Spożycie produktów zastępujących mleko w UE ma wzrosnąć z ponad 1,5 mln ton w 2020 r. do 4,4 mln ton do 2035 r. Średni roczny wzrost wynosiłby wtedy od siedmiu do ośmiu procent. Według tej prognozy alternatywne produkty mleczne stanowiłyby dziewięć procent całego rynku mleczarskiego do 2035 roku.

W przypadku alternatywnych produktów mlecznych wymagane byłoby dodatkowe 500 tys. ton zbóż, nasion oleistych i roślin wysokobiałkowych w porównaniu z rokiem 2020. Podczas gdy soja i owies mogą być dostarczane bez żadnych problemów, należy się spodziewać krótkoterminowych wąskich gardeł w dostawach niektórych składników, takich jak orzechy lub migdały.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.177.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.