Zebrano 115,3 miliona ton ziarna, ze średnią wydajnością 2,60 t/ ha.

Spośród nich zebrano: pszenicę ozimą i jarą z powierzchni 26,4 mln hektarów, w ilości 73,4 miliona ton, ze średnią wydajnością 2,79 t/ ha.

Jęczmienia ozimego i jarego zebrano z 7,9 mln hektarów, 17,7 mln ton, ze średnią wydajnością 2,24 t/ ha.

Kukurydzę na ziarno zebrano z powierzchni 2,1 mln hektarów, uzyskano 10,3 mln ton, ze średnią wydajnością 4,9 t/ ha.

Burak cukrowy został wykopany z obszaru 1,1 mln hektarów w ilości 40,6 mln ton, ze średnią wydajnością 37,30 t/ ha.

Soję zebrano z powierzchni 2,6 mln hektarów 3,69 mln ton, ze średnią wydajnością 1,53 t/ ha.

Słonecznika z 7,5 mln hektarów zebrano 11,9 mln ton, ze średnią wydajnością 1,58 t/ ha.

Rzepak zebrany z 1,5 mln hektarów to 2,1 mln ton, ze średnią wydajnością 1,43 t/ ha.

Ziemniaki w rolniczych organizacjach i chłopskich gospodarstwach wykopano z powierzchni 282,3 tys. hektarów w ilości 6,7 mln ton, ze średnią wydajnością 23,64t/ ha

Warzywa zebrano z 146,9 tys. hektarów w ilości 4,2 mln ton, ze średnią wydajnością 23,64 t/ha.

Siewy ozimin pod zbiory w 2019 roku przeprowadzono na powierzchni 17,6 mln hektarów.