W strukturze towarowej rosyjskiego eksportu udział żywności i surowców rolnych w 2017 r. wyniósł 5,8 proc.

W porównaniu do 2016 r. eksport mięsa drobiowego wzrósł o 42 proc. do 163,3 tys. ton, wieprzowiny o 44,7 proc. do 27,3 tys. ton, ryb mrożonych o 9,4 proc. do 1,4 mln ton, suszonych warzyw strączkowych o 30,4 proc. do 1,3 mln ton, pszenicy o 30,4 proc. do 33 mln ton, jęczmienia - 1,6 razy do 4,6 mln ton, soi o 23 proc. do 519,7 tys. ton, nasion rzepaku - 3,4 razy do 191,4 tys. ton, nasion słonecznika - 1,7 razy do 313,6 tys. ton, olejów roślinnych o 26,6 proc. do 3, 1 mln ton, margaryny o 12,4 proc. do 182,2 tys. ton, melasy o 44,3 proc. do 730,6 tys. ton, cukru - 5,3 razy do 553,8 tys. ton, czekolady o 18,4 proc. do 186,6 tys. ton.

Pod względem wartości główne pozycje towarowe w strukturze eksportu rolno-spożywczego Rosji w 2017 r. stanowiły:

● zboża (36,4 proc, w tym pszenica – 28 proc.);

● ryby i produkty rybne (16,8 proc., w tym ryby mrożone - 9,9 proc.);

● oleje roślinne (11,8 proc., w tym olej słonecznikowy - 8,6 proc.);

● odpady i pozostałości przemysłu spożywczego (4,2 proc.);

● tytoń i wyroby tytoniowe (3 proc.);

● czekolada (2,6 proc.);

● suszone warzywa strączkowe (2 proc.).

Na tle rosnącego eksportu w 2017 r., porównaniu do 2016 r., import wołowiny zmniejszył się o 2,2 proc. do 358,7 tys. ton, masła o 6,5 proc. do 98,8 tys. ton, jaj o 13 proc. do 81,3 tys. ton, soi o 2 proc. do 2,237 mln ton, oleju palmowego o 19,3 proc. do 73 tys. ton, cukru - 2,1-krotnie do 266,3 tys. ton i surowców tytoniowych o 20,5 proc. do 154,3 tys. ton.