Prognozowana produkcja cukru powinna spaść z 6,09 mln ton w sezonie 2016/2017 do 5,8 mln ton w sezonie 2017/2018.

Prognozy wskazują też na spadek powierzchni uprawy buraków cukrowych o 4,5 proc. do 1,06 mln hektarów.

Rolnicy chętniej uprawiają rośliny oleiste i rośliny bobowate przeznaczane na eksport. W związku z tym, aby zmniejszenie powierzchni uprawy buraków cukrowych nie przekroczyło 6 proc. konieczne będą dodatkowe działania państwa.

Ekspert IKAR uważa, że w sezonie 2017/2018 rekordowe mogą być plony buraków cukrowych w części południowej kraju, które w 2016 r. wynosiły średnio 6,33 t/ha wobec 5,53 t/ha w 2015 r., podczas gdy w rejonie Ałtaju wynosiły 6,04 t/ha w 2016 r. wobec 5,29 t/ha w 2015 r.

W 2016 r. eksport rosyjskiego cukru wzrósł do 97 tys. ton wobec 6 tys. ton w 2015 r. Według ekspertów rosyjski potencjał eksportowy cukru wynosi ponad 600 tys. ton.