Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych czterech miesiącach br. chiński import pełnego mleka w proszku  (PMP) wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. o 20 proc.  do 234 tys. ton.

Na wzroście eksportu skorzystała przede wszystkim Nowa Zelandia, która z 18 proc. udziałem wynoszącym 128,2 tys. ton jest największym eksporterem tego produktu do Chin.

UE w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. potroiła swój eksport PMP do Chin, choć 6135 ton nie było dużą ilością.

Inaczej wyglądała sytuacja z odłuszczonym mlekiem w proszku (OMP), gdzie UE była bardziej konkurencyjna. Sprzedała ona do kwietnia 2016 r. 19 650 t OMP, czyli o 38 proc. więcej niż przed rokiem.

Podobnie Chiny w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. zakupiły na rynku międzynarodowym około 86 tys. ton OMP, czyli o 13 proc. więcej niż przed rokiem. O 24 proc. do 144 tys. ton wzrósł w tym czasie chiński import serwatki w proszku, której ponad 1/3 dostarczyła UE.

W br. chińscy kupcy byli również bardziej zainteresowani zakupem masła i oleju maślanego, których import w porównaniu z 2015 r. wzrósł o 46 proc. do 33 tys. ton. Import serów zwiększył się w tym samym czasie o 27 proc. do 31 tys. ton.