PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rzepak i śruta rzepakowa alternatywą dla soi w żywieniu drobiu

 Rzepak i śruta rzepakowa alternatywą dla soi w żywieniu drobiu Fot.pixabay.com

Poszukiwanie nowych rozwiązań w zakresie żywienia drobiu to jedno z najważniejszych wyzwań, jakie stoi przed polskim sektorem rolno-spożywczym. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza oraz Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.
w ubiegłym roku podpisały porozumienie w tej sprawie, a obecnie proponują dalszy plan działań, m.in. w zakresie udostępnienia wyników badań prowadzonych przez instytuty naukowe oraz wyboru konkretnej grupy roślin białkowych i ich promocji.



Koncepcja znalezienia alternatywy dla importowanej śruty sojowej w postaci rodzimego białka spotyka się z zainteresowaniem zarówno producentów pasz, jak i hodowców oraz producentów drobiu, 
jednakże wprowadzenie tych planów w szerokim wymiarze wymaga systemowych rozwiązań. Obecnie polska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich odbiorców.

Eksperci przekonują również, że aby skutecznie zachęcić do stosowania surowców alternatywnych wobec sprowadzanej soi, konieczne jest opracowanie receptur i technologii, które pozwolą wykorzystywać je w jak najbardziej efektywny sposób. Aby zostały zaakceptowane przez rynek, muszą być też konkurencyjne cenowo, a to z kolei wymaga inwestycji, które pozwolą produkować rodzime białko na przemysłową skalę. 

Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) wspólnie z Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych (KZPRiRB) już kilka miesięcy temu zainicjowała publiczną debatę na ten temat.

1 października 2018 roku przedstawiciele obu organizacji podpisali w obecności ministra rolnictwa, porozumienie, w którym zobowiązali się, m.in. do wspólnego poszukiwania możliwości wykorzystania krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej, a także
do wymiany doświadczeń na temat dostępności rodzimego białka paszowego. 

29 marca 2019 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja, podczas której przedstawiciele branży podsumowali dotychczasowe efekty, a przede wszystkim zaproponowali dalszy plan działania 

– Czas na kolejne kroki. W październiku wytyczyliśmy sobie cele, a teraz nadeszła pora, aby nadać im praktyczny wymiar – powiedział Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. – Na spotkanie zaprosiliśmy reprezentantów firm, dla których temat żywienia drobiu
jest niezwykle istotny, ponieważ ma wpływ na ich codzienne funkcjonowanie, mają osoby zajmujące się uprawą oraz naukowcy. Jesteśmy przekonani, że efektem tej dyskusji będzie zdiagnozowanie problemów związanych z wykorzystywaniem rodzimych źródeł białka, jako alternatywy dla soi pochodzącej z importu, ale też wskazanie realnych szans i możliwości
w tym zakresie. Cieszy nas fakt, że w konferencji wziął udział minister Jan Krzysztof Ardanowski, ponieważ od samego początku podkreślaliśmy jak ważna dla skutecznego wprowadzenia proponowanych rozwiązania jest współpraca z administracją rządową.

- Producenci pasz i hodowcy coraz częściej doceniają potencjał rzepaku i śruty rzepakowej. Mamy duże możliwości produkcyjne w tym zakresie i spokojnie można by zwiększyć powierzchnię ich upraw. Mam nadzieję, że działania, które chcemy podjąć w najbliższym czasie pozwolą nam skutecznie zrealizować ten cel – dodał Juliusz Młodecki, prezes KZPRiRB. 

Przedstawiciele KRD-IG i KZPRiRB postulują, aby instytuty naukowe, które prowadzą badania dotyczące wykorzystania krajowych roślin białkowych w efektywnym żywieniu zwierząt w ramach publicznych grantów, udostępniły wyniki swoich prac. Dzięki temu firmy zyskałyby informacje m.in. o konkretnych technologiach.

Organizacje te chcą też, aby państwowe instytuty były zobligowane do wskazania ograniczonej grupy roślin białkowych, które mogłyby stanowić alternatywę dla śruty sojowej
pochodzącej z importu. Takie działanie umożliwiłoby wprowadzenie standaryzacji
przy skupie. Wybrane surowce powinny być także wpierane przez ministerstwo rolnictwa
konsekwentnym wsparcie promocyjnym, w tym również finansowym.

Inicjatorzy spotkania podkreślają, że warto zastanowić się nad tym, jak w krótkim czasie i z wykorzystaniem, jakich technologii, zagospodarować na potrzeby polskiej produkcji drobiowej wolumen śruty rzepakowej aktualnie przeznaczony na eksport. W kolejnym etapie natomiast należałoby stworzyć program dalszego rozwoju produkcji, uszlachetniania i zastosowania tego rodzaju białka w paszach przy wsparciu ministerialnych funduszy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 184.72.212.254
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.