Powodem spadku eksportu było przede wszystkim zmniejszone zapotrzebowanie ze strony Chin.

W sumie 3,7 mln ton wieprzowiny zostało wywiezionych z Unii Europejskiej w 2017 r., co w porównaniu do 2016 r. oznacza spadek o 8 proc.

Głównym unijnym eksporterem pozostają Niemcy wyprzedzający Hiszpanię i Danię. W 2017 r. dostawy wieprzowiny z Niemiec do krajów trzecich wyniosły 854 tys. ton i były o 17 proc. niższe niż rok wcześniej. Procentowy spadek eksportu wieprzowiny z Niemiec w I półroczu ub.r. był jeszcze większy i wyniósł 24 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r.
 
Dzięki agresywnej strategii eksportowej Hiszpania była w stanie powtórzyć sprzedaż wieprzowiny z 2016 r.

 Polscy eksporterzy pomimo afrykańskiego pomoru świń byli w stanie sprzedać więcej wieprzowiny poza UE niż rok wcześniej. Dotyczyło to w szczególności eksportu polskiej mrożonej wieprzowiny do USA i Kanady.