W całym 2017 r. przewidywany jest wzrost produkcji o 0,8 proc. do 7,96 mln ton, a w 2018 r. spadek o 1,4 proc.

Eksport żywego bydła w pierwszym kwartale 2017 r. spadł ilościowo 3 proc. Przyczynił się do tego spadek zakupów tureckich w styczniu i lutym. Zakupy te w marcu i kwietniu ponownie wzrosły. Wzrosły za to zakupy izraelskie i algierskie. Zaostrzyła się też konkurencja eksportowa przede wszystkim ze strony Urugwaju i Brazylii. W całym 2017 r. eksport żywego bydła z UE powinien wzrosnąć o 15 proc.

Lepiej rozwijał się w pierwszym kwartale br. unijny eksport wołowiny i cielęciny. Wzrósł on o 26 proc. i osiągnął najwyższy poziom od pięciu lat. Motorem wzrostu był przede wszystkim import Hong Kongu i w mniejszym stopniu Filipin. W całym 2017 r. spodziewany jest wzrost eksportu mięsa wołowego z UE o 10 proc. do 268 tys. ton.

Import wołowiny i cielęciny do UE w pierwszym kwartale br. spadł o 10 proc. Przyczyną spadku był przede wszystkim brazylijski skandal mięsny. Istniejącą na rynku lukę wypełniło mięso z Argentyny, Urugwaju i USA jego import do UE wzrósł od 20 do 50 proc. w zależności od kraju. W tym samym czasie przywóz wołowiny z Australii do UE spadł aż o 32 proc. Całkowity przywóz wołowiny do UE w 2017 r. ma wzrosnąć o 1 proc. do 307 tys. ton.