Są to jedne z głównych ustaleń miesięcznego raportu handlowego za sierpień, opublikowanego przez Komisję Europejską.
Do znacznego wzrostu eksportu, odnotowanego w sierpniu, przyczynił się spadek unijnego importu produktów rolno-spożywczych o 0,2 proc. do 9,14 mld euro, dzięki czemu nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi w sierpniu br. wyniosła 2,93 mld euro. Stanowi to wzrost dodatniego bilansu handlowego o 29 proc. w porównaniu z danymi z ubiegłego roku.
Eksport i import w ujęciu globalnym
Porównując miesięczne wartości eksportu z sierpnia br. z sierpniem 2018 r., najwyższe wzrosty odnotowano w przypadku handlu produktami spożywczymi z Chinami (wzrost o 283 mln EUR), Stanami Zjednoczonymi (wzrost o 192 mln EUR) i Japonią (wzrost o 69 mln EUR). Odnotowano jednak znaczny spadek eksportu produktów rolnych z UE do Hongkongu (spadek o 66 mln EUR) oraz Libii (spadek o 66 mln EUR), jak i Algierii (spadek o 48 mln EUR).
Jeśli chodzi o import, nastąpił wzrost wartości spożycia żywności przez konsumentów z UE sprowadzanych z Ukrainy (wzrost o 198 mln EUR), Brazylii (wzrost o 94 mln EUR) i Kanady (wzrost o 74 mln EUR). Odnotowano też spadek wartości eksportu produktów rolnych z USA (spadek o 153 mln EUR), Republiki Południowej Afryki (spadek o 59 mln EUR) i Indonezji (spadek o 51 mln EUR).
Eksport i import w ujęciu produktowym
Odnotowano wzrost wartości eksportu szeregu kategorii produktów, w tym pszenicy (wzrost o 142 mln EUR), wieprzowiny (wzrost o 132 mln EUR), napojów spirytusowych i likierów (wzrost o 125 mln EUR), mleka w proszku i serwatki (wzrost o 82 mln EUR) oraz sera (wzrost o 52 mln EUR). Natomiast nastąpił znaczny spadek eksportu żywych zwierząt (74 mln EUR), buraków i trzciny cukrowej (spadek o 52 mln EUR), skór i skórek surowych (31 mln EUR), olejów roślinnych, z wyłączeniem palm i oliwy z oliwek – (spadek o 21 mln EUR) oraz piwa (spadek o 20 mln EUR).
Odnotowano wzrost eksportu nasion oleistych (innych niż nasiona soi) o 147 mln EUR, zbóż gruboziarnistych (wzrost o 113 mln EUR), etanolu (wzrost o 42 mln EUR), pszenicy (wzrost o 42 mln EUR) oraz cukru buraczanego i trzcinowego (wzrost o 41 mln EUR). W międzyczasie nastąpił spadek wartości szeregu produktów importowanych, w tym kawy i herbaty niepalonej (spadek o 103 mln EUR), soi (spadek o 58 mln EUR), oleju palmowego (spadek o 49 mln EUR), owoców cytrusowych (spadek o 48 mln EUR) oraz soków owocowych (spadek o 43 mln EUR).
Komentarze