W wyniku piątej skoordynowanej operacji obu służb, trwającej od listopada 2015 r. do lutego 2016 r., została zakwestionowana rekordowa ilość żywności.
Wśród sfałszowanej żywności znalazła się zarówno zawierająca niebezpieczne substancje chemiczne jak i z podrobionymi etykietami drogich marek.
Koszty fałszowania żywności dla legalnych producentów liczone są w miliardach. Ogromne jest też zagrożenie zdrowia konsumentów.
Wśród ujawnionych przypadków znalazło się między innymi dziewięć ton cukru zanieczyszczonego nawozami mineralnymi, 85 ton oliwek barwionych roztworem siarczanu miedzi, fałszywe sardynki z Boliwii, czekolady z Węgier i słodycze z Rumunii, a także mięso kacze oferowane, jako foie gras. W Wielkiej Brytanii i Grecji odkryto fabryki produkujące fałszywe alkohole oraz podrobione etykiety i butelki.
Komentarze