Ziemniaków zebrano 22,2 mln ton z 1,3 mln ha.

Warzyw gruntowych uprawianych na otwartym terenie zebrano 8,7 mln ton (94 proc. wszystkich warzyw) z 440,3 tys. ha, a spod osłon i szklarni 0,56 mln ton (6 proc.).

W 2017 r. zebrano następujące ilości warzyw:

● kapusty głowiastej - 1,6 mln ton z 63,7 tys. ha;

● pomidorów - 2,26 mln ton z 74,2 tys.;

● cebuli - 0,97 mln ton z 54,7 tys. ha;

● marchwi – 0,838 mln ton z 42,7 tys. ha;

● buraków ćwikłowych -0,837 mln ton z 38,4 tys. ha;

Najwięcej zebrano warzyw w rejonie: Chersonia (1,26 mln ton), Dniepropietrowska (0,7 mln ton), Charkowa (0,69 mln ton), Kijowa (0,57 mln ton), Mikołajowa (0,55 mln ton) i Lwowa (0,51 mln ton).