PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wskaźnik cen żywności FAO najwyższy od 26 miesięcy

Wskaźnik cen żywności FAO najwyższy od 26 miesięcy Fot. Shutterstock

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.



Wskaźnik cen żywności (FFPI) FAO w listopadzie 2019 r. wynosił średnio 177,2 punktów w wzrósł o 4,7 punktu (2,7 procent) w stosunku do października i 15,4 punktu (9,5 procent) w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Listopadowa podwyżka spowodowana była głównie znacznymi wzrostami cen mięsa i olejów roślinnych, co podniosło ogólną wartość FFPI do najwyższego poziomu od września 2017 r. Ceny cukru również wzrosły w listopadzie, podczas gdy wskaźnik cen przetworów mleczarskich pozostał stabilny a ceny zbóż obniżyły się.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w listopadzie średnio 162,4 punktu, co oznacza spadek o 1,9 punktu (1,2 procent) w stosunku do października. Duże dostawy eksportowe i silna konkurencja wśród wiodących światowych eksporterów wywarły wpływ na międzynarodowe ceny pszenicy, podczas gdy wartości ryżu również spadły w listopadzie, do najniższych od sześciu miesięcy, pod presją nowych zbiorów i powolnego popytu na import. Na rynku zbóż paszowych ceny eksportowe kukurydzy w USA pozostawały pod presją ze względu na powolne tempo sprzedaży, podczas gdy notowania eksportowe z innych krajów, w szczególności z Argentyny i Brazylii, były ogólnie mocniejsze w związku z silnym popytem krajowym i międzynarodowym.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w listopadzie średnio 150,6 punktu, co stanowi wzrost o 14,2 punktu (10,4 procent) w stosunku do października i miał najwyższa wartość od maja 2018 r. Wzrost ten wynikał z umocnienia cen oleju palmowego, a także wzrostu cen oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego. Notowania międzynarodowe olejów palmowych wzrosły czwarty miesiąc z rzędu, przedłużając odbicie cen z wieloletnich minimów zarejestrowanych od końca 2018 roku. Oprócz wcześniejszych niż oczekiwano spowolnień produkcji w głównych krajach produkujących, wzrost cen oleju palmowego był napędzany dzięki silnemu światowemu popytowi importowemu, zwiększonemu wykorzystaniu biodiesla i oczekiwaniom ewentualnych niedoborów dostaw w przyszłym roku. Podczas gdy wzrost wartości oleju palmowego był opóźniony w stosunku do wzrostu cen w całym kompleksie olejów roślinnych, wartości oleju rzepakowego i sojowego również otrzymały wsparcie, odpowiednio, z powodu ciągłej podaży i ciągłego popytu ze strony sektora biopaliw.

Wskaźnik cen przetworów mlecznych FAO wynosił w listopadzie średnio 192,6 punktów, odnotowując po dwóch miesiącach spadków jedynie niewielki wzrost od października. Na tym poziomie wskaźnik wynosi 16,8 punktu (9,5 procent) powyżej analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W listopadzie międzynarodowe notowania cen odtłuszczonego mleka w proszku (SMP) i pełnego mleka w proszku (WMP) wzrosły najbardziej, odzwierciedlając ściślejszą dostępność dostaw spot, gdy produkcja mleka w Europie osiągnęła najniższy poziom sezonowy i w związku z szybkim wzrostem globalnego popytu na importowego. Po dwóch miesiącach spadków notowania masła nieznacznie wzrosły z powodu dobrego ogólnego popytu, nawet pomimo dużej dostępności eksportowej. Ceny sera spadły trzeci miesiąc z rzędu, ponieważ ilość dostępnych zapasów nieco przekroczyła popyt.

Wskaźnik cen mięsa FAO osiągnął w listopadzie średnio 190,5 punktu, co stanowi wzrost o 8,4 punktu (4,6 procent) w stosunku do października i co jednocześnie oznacza największy wzrost w stosunku do miesiąca poprzedniego od maja 2009 r. Na tym poziomie wskaźnik wynosi prawie 28 punktów (17,2 procent) powyżej wartości sprzed roku, ale nadal o 21,5 punktu (9,4 procent) poniżej szczytu osiągniętego w sierpniu 2014 r. Oferty cenowe dla wszystkich rodzajów mięsa umocniły się, przy czym ceny mięsa bydła i owiec wzrosły najbardziej, odzwierciedlając wąską dostępność eksportową przy utrzymującym się silnym popytem importowym, szczególnie z Chin. Zapotrzebowanie związane z obchodami świąt pod koniec roku zaostrzyło sytuację na światowych rynkach mięsna, jeszcze bardziej podnosząc ceny wieprzowiny i powodując pewien wzrost cen mięsa drobiowego, po trzech miesiącach spadków.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w listopadzie średnio 181,6 punktów, co stanowi wzrost o 3,3 punktu (1,8 procent) w porównaniu do października. Ostatni wzrost międzynarodowych cen cukru wynikał z rosnących oznak, że światowa konsumpcja cukru przekroczy produkcję w sezonie 2019/2020. Niespodziewane warunki wzrostu w Tajlandii, Indiach, Francji i USA zwiększyły szanse na znaczne pogorszenie wielkości produkcji i zmniejszenie globalnych zapasów. Duże ruchy spekulacyjne w związku z niepewnością związaną z warunkami upraw, w połączeniu z mieszanymi perspektywami na rynku ropy naftowej, przyczyniły się w ostatnich tygodniach do bardziej niestabilnych cen na cukier.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.131.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.