PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wskaźnik cen żywności FAO rośnie od dziewięciu miesięcy z rzędu

Wskaźnik cen żywności FAO rośnie od dziewięciu miesięcy z rzędu Fot. Shutterstock

Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) wyniósł w lutym średnio 116,0 punktu i był o 2,8 punktu (2,4 proc.) wyższy niż w styczniu, co oznacza dziewiąty miesiąc z rzędu wzrostów



Osiągnął też najwyższy poziom od lipca 2014 r. Wzrosty zanotowano we wskaźnikach cukru i olejów roślinnych, podczas gdy w przypadku zbóż, nabiału i mięsa wzrosty były mniejsze.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w lutym średnio 125,7 punktu, co oznacza wzrost o 1,5 punktu (1,2 procent) w porównaniu ze styczniem i 26,3 punktu (26,5 procent) powyżej poziomu z lutego 2020 roku. Wśród głównych zbóż paszowych najbardziej wzrosły ceny międzynarodowe sorgo, które w lutym były wyższe o 17,4 proc., i o 82,1 proc. powyżej wartości w lutym ubiegłego roku, spowodowane przez utrzymujący się silny popyt ze strony Chin. Ceny eksportowe kukurydzy w lutym wzrosły o 45,5 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim, czemu sprzyjał nadal silny popyt importowy przy malejących dostawach eksportowych. Ceny eksportowe pszenicy pozostały w lutym prawie stabilne, ale wzrosły o 19,8 procent w porównaniu z ubiegłorocznym poziomem.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł w lutym średnio 147,4 punktu, zyskując 8,6 punktu (lub 6,2 procent) osiągając najwyższy poziom od kwietnia 2012 roku. Utrzymują się stabilniejsze ceny oleju palmowego, sojowego, rzepakowego i słonecznikowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego rosły dziewiąty miesiąc z rzędu w lutym, napędzane obawami o niskie poziomy zapasów w wiodących krajach eksportujących, które spadły poniżej potencjalnych produkcji. Jednocześnie notowania soi pozostawały na trajektorii wzrostowej, głównie odzwierciedlając obecne ograniczenia podaży na świecie przed pojawieniem się nowych plonów w Ameryce Południowej. W przypadku oleju rzepakowego i słonecznikowego na wzrost cen na rynkach międzynarodowych wpłynęły odpowiednio niższe niż początkowo zakładano perspektywy produkcji w 2021 r w Unii Europejskiej oraz dalsze zmniejszenie dostępności eksportowej w regionie Morza Czarnego. Warto zauważyć, że rosnące ceny ropy naftowej również przyczyniły się do wzrostu ceny olejów roślinnych.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił w lutym średnio 113,0 punktów, co oznacza wzrost o 1,9 punktu (1,7 procent) od stycznia, rósł dziewiąty miesiąc z rzędu i zbliżał się do 40-miesięcznego maksimum. W lutym międzynarodowe notowania cen masła wzrosły, czemu sprzyjał silny import z Chin przy ograniczonych dostawach eksportowych z Europy Zachodniej Spowodowane to było wzrostem popytu wewnętrznego w związku ze zbliżającymi się świętami. Notowania pełnego mleka w proszku (WMP) wzrosły ze względu na duże zakupy importowe i obawy dotyczące potencjalnie niższych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii, wynikające z suszy. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku również wzrosły, odzwierciedlając niskie zapasy i ograniczoną dostępność eksportową w Europie. Z kolei zmniejszony popyt na dostawy spot, w połączeniu z wysokimi zapasami w USA, wpłynął na notowania serów.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił w lutym średnio 96,4 punktu, co oznacza wzrost o 0,6 punktu (0,6 procent) od stycznia i oznacza piąty z rzędu miesięczny wzrost, ale wciąż o 4,1 punktu (4,0 procent) poniżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W lutym międzynarodowe notowania cen mięsa wołowego i owczego wzrosły głównie z powodu ograniczonych dostaw w kluczowych regionach produkcyjnych, co zostało dodatkowo wzmocnione przez niższe przetwórstwo w Oceanii spowodowany ciągłym popyt na odbudowę stad. Z kolei notowania mięsa wieprzowego spadły, czemu sprzyjały mniejsze zakupy z Chin w warunkach dużej nadwyżki podaży i wzrostu niesprzedanych świń w Niemczech z powodu utrzymującego się zakazu eksportu na rynki azjatyckie. Zmniejszone zakupy Chin również wpłynęły na globalne notowania drobiu, pomimo zimowych zakłóceń w dostawach z USA spowodowanych anomaliami pogodowymi.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lutym średnio 100,2 punktu, co oznacza wzrost o 6 punktów (6,4 procent) od stycznia, co oznacza drugi z rzędu miesięczny wzrost i najwyższy poziom od kwietnia 2017 r. Ostatni wzrost międzynarodowych notowań cen cukru spowodowany był utrzymującymi się obawami w związku ze spadkami produkcji w kluczowych krajach produkujących i silnym popycie importowym z Azji w sezonie 2020/2021. Do utrzymania wyższych cen przyczyniły się ograniczenia logistyczne utrudniające dostawy z Indii oraz wzrost cen ropy naftowej, który może spowodować większe zużycie trzciny cukrowej na produkcję etanolu w Brazylii. Potencjalnie większe miesięczne wzrosty cen zostały jednak powstrzymane przez oczekiwania wzrostu produkcji w Tajlandii



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.228.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.