PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wskaźnik cen żywności FAO umocnił się drugi miesiąc z rzędu

Wskaźnik cen żywności FAO umocnił się drugi miesiąc z rzędu Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) wynosił w lipcu 2020 średnio 94,2 punktu r., co oznacza wzrost o 1,1 punktu (1,2 proc.) w porównaniu z czerwcem; Fot.pixabay.com

Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.



Wskaźnik cen żywności FAO (FFPI) wynosił w lipcu 2020 średnio 94,2 punktu r., co oznacza wzrost o 1,1 punktu (1,2 proc.) w porównaniu z czerwcem. Wzrastając drugi miesiąc z rzędu, lipcowa wartość jest o prawie 1 punkt (1 proc.) Wyższa od poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku.

Podobnie jak w czerwcu, dalsze wzrosty cen olejów roślinnych, produktów mleczarskich i cukru przeważyły nad niższymi cenami na rynkach mięsnych przy ogólnie stabilnej wartości wskaźnika cen zbóż.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w lipcu średnio 96,9 punktu, prawie bez zmian od czerwca i wzrósł o 0,4 punktu (0,4 procent) w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Wśród najważniejszych zbóż ceny pszenicy zmieniały się nieznacznie z miesiąca na miesiąc, podczas gdy ceny kukurydzy i sorgo odnotowały gwałtowny wzrost, a ceny ryżu spadły. Na rynkach pszenicy, pomimo słabszego dolara i obaw o perspektywy produkcji w Europie, regionie Morza Czarnego i Argentynie, powolna aktywność handlowa i wczesne oczekiwanie na silne ożywienie produkcji w Australii utrzymały średnią lipcową wartość na tym samym poziomie, co w poprzednim miesiącu, o prawie 2 proc. wyższą niż w lipcu 2019 r., Podczas gdy ceny jęczmienia również pozostały stabilne, notowania cen eksportowych zarówno sorgo, jak i kukurydzy odnotowały silny wzrost w lipcu, odpowiednio o 5,8 proc. i 3,7 proc. od czerwca (a 14 proc. i 10,4 proc. procent od lipca 2019). Podczas gdy wzrost cen sorgo i kukurydzy był głównie spowodowany niedawnymi dużymi zakupami obu zbóż ze USA przez Chiny, niepokoje pogodowe i spadek kursu dolara amerykańskiego również temu sprzyjały.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w lipcu średnio 93,2 punktu, zyskując 6,6 punktu (lub 7,6 procent) od czerwca i osiągając najwyższy od pięciu miesięcy poziom. Utrzymująca się siła indeksu odzwierciedla przede wszystkim wyższe wartości dla oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe notowania oleju palmowego wzrosły drugi miesiąc z rzędu w lipcu, głównie pod wpływem spowolnienia produkcji w wyniku lokalnych powodzi po intensywnych opadach deszczu w głównych krajach produkujących. Większy niż oczekiwano światowy popyt na import i utrzymujące się obawy o niedobór pracowników migrujących w Malezji dodatkowo wsparły ceny oleju palmowego. Międzynarodowe ceny oleju sojowego również znacznie wzrosły, głównie z powodu kurczenia się dostaw z Brazylii, jednego z czołowych światowych eksporterów oleju sojowego. Ceny oleju rzepakowego zostały podtrzymane przez świeży popyt zarówno ze strony sektora produkcji biodiesla, jak i sektora spożywczego w UE.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wynosił w lipcu średnio 101,8 punktu, co oznacza wzrost o 3,5 punktu (3,5 procent) w porównaniu z czerwcem. W lipcu notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie wzrosły, przesuwając ogólną wartość o 0,7 punktu (0,7 proc.) Powyżej wartości analogicznego miesiąca ubiegłego roku i po raz pierwszy powyżej poziomu sprzed pandemii. Notowania na mleko w proszku, zwłaszcza pełne mleko w proszku (WMP), wzrosły ze względu na silny popyt importowy ze strony kupujących z Azji, z pewnymi obawami, co do ostatecznej wielkości dostępności eksportowej w Oceanii w sezonie 2020/2021. Tymczasem notowania masła i sera, mimo że utrzymywały się poniżej poziomów sprzed pandemii, nadal rosły, napędzane silnym popytem importowym przy sezonowo malejących dostawach eksportowych i stale rosnącym popycie wewnętrznym w Europie.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił w lipcu średnio 93,0 punktów, co oznacza spadek o 1,7 punktu (1,8 procent) w porównaniu z czerwcem i 9,4 punktu (9,2 procent) poniżej lipca ubiegłego roku. Notowania cen mięsa wieprzowego i wołowego spadły w lipcu, ponieważ globalny popyt na import pozostał poniżej możliwości eksportowych. Stało się tak pomimo wywołanych koronawirusem zakłóceń w uboju, przetwarzaniu i eksporcie w kluczowych regionach eksportujących. Notowania mięsa drobiowego odnotowały ożywienie po pięciu miesiącach kolejnych spadków, w dużej mierze odzwierciedlając ograniczenia produkcji w Brazylii, wywołane wysokimi kosztami paszy i obawami, co do perspektyw popytu. Po gwałtownym wzroście w czerwcu ceny mięsa owiec wzrosły tylko nieznacznie w lipcu, odzwierciedlając mniejszy popyt.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lipcu średnio 76,0 punktów, co stanowi wzrost o 1,0 punktu (1,4 procent) w porównaniu z czerwcem i 3,4 punktu (4,3 procent) od lipca 2019 roku. Rosnące ceny energii w połączeniu z niższymi perspektywami produkcji cukru z powodu poważnej suszy w Tajlandii, drugiego, co do wielkości eksportera cukru na świecie, wspierał zmiany cen cukru w lipcu. Jednak duża produkcja Brazylii, największego wytwórcy cukru na świecie, ograniczyły ogólny wzrost cen.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.51.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.