PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wyjście z dołka

Nie straszny nam świński dołek, nawet gdyby przybrał jeszcze większe rozmiary, nie byłoby tragedii



Po pierwsze zmiana apetytów. Wakacje, a tym bardziej upalna pogoda nie sprzyja jedzeniu mięsa. Po drugie kryzys, który wpływa na zasobność wielu portfeli. Świeże warzywa i owoce często wygrywają o tej porze roku z nienajtańszą wieprzowiną.

Zakłady mięsne wykorzystują zaledwie połowę swoich mocy przerobowych, to krótka odpowiedź na wielkość zapotrzebowania ze strony sieci handlowych. Ceny jednak ani nie rosną, ani też nie idą w dół. Od kilkunastu dni zapanowała stabilizacja.

Wszystko za sprawą importu. Korzystny kurs euro wobec złotego umożliwia większe zakupy. Kto więc musi posiłkować się dodatkowym towarem, kupuje go w Niemczech, Belgii i Hiszpanii.

Ceny konkurencyjne, jeśli nie powiedzieć – dużo niższe od krajowych. A i jakość daje pewność jednolitej produkcji. Dla porównania kilogram schabu bez kości na krajowym rynku kosztuje przynajmniej 14 złotych. Importowany, o porównywalnym cięciu nie przekracza 13. Podobnie jest z szynką. Sprowadzana z zachodu Europy kosztuje nie więcej jak 10,5 złotego. Polska 11 złotych i więcej.

Przyszły tydzień może przynieść przetasowania na krajowym rynku. Może, ale nie musi. Jeśli dopisze pogoda, rolnicy ruszą na pola, aby zebrać zboże, które robi się coraz bardziej wilgotne. Deszcze sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych, dlatego czas jest tu bardzo ważny.

W punktach skupu żywca wieprzowego może zrobić się więc pusto, co pewnie znajdzie swoje przełożenie w cennikach. Ale to tylko chwilowe zawirowanie, jak co roku o tej porze. A dodatkowo możliwość importu, powinna pomóc w miarę bezboleśnie przejść przez ten czas.

Ale na razie tydzień w większości zakładów mięsnych przynosi obniżki. Producenci trzody za kilogram tuczników dostają około 4,60 – 4,70 złotych. To spadek o 10 – 15 groszy wobec ostatnich notowań.

Tyle za żywą wagę. W klasyfikacji poubojowej klasa „S” jest wyceniana na 6,20 – 6,75 zł. „E” kosztuje 6,10 – 6,65. „U” 5,90 – 6,45. Najniższe klasy coraz częściej spadają poniżej 5 złotych za kilogram.

Źródło: Farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.10.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.