Na nowozelandzkiej platformie GDT po dwóch miesiącach spadku wreszcie podrożały przetwory mleczne, a indeks obrazujący zmiany cen podniósł się o 3,6 proc. Najwięcej zyskało odtłuszczone mleko w proszku- 8,4 proc. Mleko pełne w proszku zyskało 3,2 proc., a masło potaniało 1,4 proc. Przez rok (połowa września 2019- połowa września 2020) wartość indeksu obniżyła się o 6,1 proc. Dość znaczne odreagowanie wcześniejszych spadków cen daje nadzieję na dalszy wzrost. A to powinno przełożyć się na wzrost cen mleka w skupie.
Przetarg na platformie Global Dairy Trade (GDT), który odbył się 15 września br. zakończył się wzrostem indeksu GDT (obrazuje zmiany cen przetworów mlecznych) o 3,6 proc.
Poniższy wykres przedstawia wartość indeksu GDT
Źródło: www.globaldairytrade.info
Według danych Komisji Europejskiej (KE) w lipcu br. średnia ważona cena mleka w skupie w UE-27 wzrosła o 0,8 proc. do 32,84 euro/100 kg. Przez ostatnie 12 miesięcy średnia unijna cena mleka obniżyła się o 2,9 proc.
Poniższy wykres przedstawia średnie ceny mleka surowego w skupie w UE
Żródło: KE
Według danych KE w Polsce cena mleka surowego w skupie wzrosła w lipcu o 0,7 proc. i wyniosła 29,84 euro/100 kg. W ujęciu lipiec 2019- lipca 2020 kwotowania spadły o 3,1 proc. Od czterech miesięcy ceny utrzymują się na poziomach najniższych od listopada 2016 r.
Poniższy wykres przedstawia średnie ceny mleka surowego w skupie w Polsce wg danych UE
Żródło: KE
W lipcu według danych GUS średnia cena mleka surowego w skupie w Polsce wzrosła o 0,1 proc. do 130,69 zł/100 l. Od lipca 2019 do lipca 2020 mleko podrożało o 0,4 proc. Obecnie cena jest niższa o 15,1 proc. od historycznego maksimum osiągniętego w grudniu 2013 r. (153,93 zł/100 l).
Poniższy wykres przedstawia ceny mleka surowego w skupie w Polsce wg GUS
Żródło: GUS
Komentarze