PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Za naszą sprawą spada produkcja wieprzowiny w UE

Za naszą sprawą spada produkcja wieprzowiny w UE

Autor:

Dodano:

Tagi:

Produkcja wieprzowiny w UE spadnie w tym roku – przewiduje prof. Zygmunt Pejsak, kierujący Zakładem Chorób Świń Państwowego Instytutu Weterynaryjnego. Jest to związane m.in. z wprowadzeniem programów poprawy dobrostanu.



Już w 2012 roku spadek produkcji wieprzowiny w UE wyniósł 100 tys. ton. O tym spadku decydowała przede wszystkim Polska, bo produkcja u nas spadła o ok. 200 tys. ton. W znacznie większym stopniu spadł odchów warchlaków i tuczników.

Generalnie Unia Europejska nie daje sobie rady z produkcją żywca wieprzowego, przegrywa konkurencję z Chinami, Stanami Zjednoczonymi czy Brazylią.

Na świecie produkcja wieprzowiny przez ostatnich 10 lat wzrosła o 29 proc., najbardziej wzrosła w Chinach.

Prognozy wskazują, że do roku 2020 produkcja na świecie wzrośnie o 15 proc. i znowu najwięcej w Chinach, bo o 17 proc., najmniej urośnie w Unii Europejskiej - o 4,4 proc. Od kilku lat Chiny odchowują ponad 50 proc. światowej produkcji tuczników.
W 2013 roku produkcja w UE zmaleje o ok. 3 proc. Spadnie eksport wieprzowiny. Spadek produkcji dotyczy całej Unii oraz krajów Europy centralnej. Prognozy dla tej części kontynentu, w której się znajdujemy mówią o dalszym spadku produkcji wieprzowiny: o 1 proc. do roku 2020.

Zaraz po akcesji do UE spadek produkcji świń dotknął Czechy, Litwę i Węgry. Potem włączyła się w to Polska. Od 7 lat u nas obserwujemy pogłębiający się stan. W 2012 roku pogłowie trzody spadło u nas do poziomu z roku 1964 i wyniosło nie co ponad 11 mln, a liczba loch spadła poniżej 1,1 mln.

Przez ostatnich 6 lat likwidowano rocznie w Polsce około 120 tys. loch. Tylko w latach 2011 - 2012 pogłowie w Polsce zmalało o 3,3 mln sztuk, czyli o 22 proc.

- Dynamika spadku produkcji w kolejnych latach będzie jeszcze większa - ocenia prof. Pejsak. - W związku ze świńskim dołkiem w UE ceny żywca w przyszłym roku wyraźnie pójdą w górę, troszkę odbuduje się produkcja - dodaje.

Jeżeli popatrzymy na samowystarczalność w produkcji, to u nas nie jest dobrze. Swoje potrzeby zabezpieczamy w 86 proc. Oznacza to, że 14 proc. wieprzowiny musimy kupić z zewnątrz. W centralnej Europie gorzej niż u nas wygląda samowystarczalność na Słowacji, w Czechach, w Słowenii czy w Bułgarii. Wacha się ona od 30 paru do 50 proc.

Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej wszyscy bali się Polski, jako „tygrysa" w produkcji wieprzowiny. Mieliśmy istotnie wpłynąć na produkcję w UE. Wpłynęliśmy, ale negatywnie, wyraźnie zaniżamy ją. Nasze spadki w produkcji ciągną UE w dół statystyk. Mieliśmy być liderem, ze względu na położenie i małą gęstość populacji świń. Niestety poszliśmy tą ścieżką, którą wskazały nam takie kraje jak Czechy, Słowacja, Bułgaria i Węgry. I co się wydarzyło? W 2006 roku mieliśmy na stanie 18,8 mln tuczników i około 1,8 mln loch, a w 2012 mieliśmy 11 mln tuczników i 1,1 mln loch. Z każdym miesiącem ilość loch zmniejsza się u nas a spadek jest bardzo dynamiczny.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • __ja__ 2013-06-07 19:30:36
    W takim razie kto może temu zaradzić? Biadać można, ale to nie rozwiąże problemu.
  • jasny gwint 2013-06-07 15:49:12
    Gdyby nie wymogi dobrostanu zwierząt to byłoby cacy!
    Gdyby nie zakaz eutanazji, to ZUS też nie byłby w opałach finansowych...
  • aa 2013-06-07 13:20:28
    To jest właśnie modernizacja polskiego rolnictwa
    dobrze ze BOZIA pogodą steruje , bo do dziś po wstąpieniu do uni już by zalesienie z zachwaszczeniem było na 99% terytorium P olski

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.232.88
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.