PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zamiast karkówki, zeszyty

Jeżeli może być jeszcze większe osłabienie w handlu mięsem, to właśnie nastąpiło. Trudno w ogóle mówić o sprzedaży. Ale nie ma w tym nic dziwnego. Taka sytuacja pojawia się co roku. Wrzesień to czas zarezerwowanych wydatków na szkołę, nie na mięso.



Problem zaczyna się już u źródła – w samych punktach skupu żywca. To już kolejny tydzień nienajlepszych informacji dla hodowców. Ceny wciąż spadają. Jedynym pocieszeniem jest to, że z dość wysokiego pułapu. Za zwierzęta kupowane przez zakłady producenci mogą liczyć najczęściej na 4,5 złotego za kilogram.

Tyle kosztuje żywa waga. Ale jak już kilkakrotnie przypominaliśmy, coraz mniej zakładów decyduje się na takie rozliczenia. Większość woli wycenę w klasyfikacji poubojowej.

Świnie skupowane w wbc kosztują w najwyższych klasach od 6 złotych do 6,40 zł. Klasa „U” jest wyceniana na 5,80 – 6,10. Wyjściowa klasa „R” kosztuje 5,60 – 5,90 zł za kilogram. Najniższe klasy są liczone od 4,70 do 5,45 zł.

Również na targowiskach widać, że ceny prosiąt nie biją już rekordów popularności. Jedynie Małopolska, a w szczególności Nowy Targ uparcie tkwi przy 500 złotych za parę tych zwierząt. W pozostałych rejonach prosięta najczęściej kosztują około 300 złotych.

Szybkich zmian spodziewać się nie należy. Firmy nawet przy ograniczonej podaży krajowego żywca i tak zdobywają wystarczającą ilość potrzebnego surowca. Jeśli mają problemy z zakupem u polskich hodowców, uzupełniają braki za granicą. A ceny i kurs euro wciąż im sprzyjają.

W giełdowych ofertach pojawia się więc bardzo dużo ofert sprzedaży mięsa z importu. A ceny wyjątkowo atrakcyjne. To duża konkurencja dla krajowego surowca. Na przykład hiszpańska karkówka kosztuje 10,20 zł za kilogram. Biorąc pod uwagę ceny krajowej, sięgającej 11,5 złotego, to kusząca stawka.

Trzeba jednak uważać, od kogo się kupuje. Hiszpanie mają bowiem to do siebie, że lubią pofantazjować...Czasami sprzedają mięso mocno nastrzykiwane wodą, co później może okazać się bardzo niemiłą niespodzianką.

Dla porównania karkówka bez kości sprowadzana z Danii kosztuje 11,20 zł. Belgijska czy niemiecka około 10,80. Francuska łopatka wieprzowa to koszt rzędu 6,20 – 6,30 zł. A irlandzkie czy duńskie przodki wieprzowe są wyceniane na 6,50 – 6,60 zł za kg.

Tanieją tłuszcze, skórki, głowy ,nogi i podgardla, czyli wszystko to, co i tak zwykle jest już najtańsze. To efekt kulejącego eksportu za wschodnią granicę. A na razie perspektywy na poprawę sytuacji żadne.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.51.151
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.