PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Wzrost wartości wskaźnika cen żywności

FAO: Wzrost wartości wskaźnika cen żywności Fot.pixabay.com

Autor: JK

Dodano: 08-11-2019 15:42

Tagi:

W październiku zarejestrowano pierwszy od maja 2019 r. miesięczny wzrost wartości wskaźnika cen żywności FAO



Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen żywności (FFPI) FAO w październiku 2019 r., wynosił średnio 172,7 punktu i wzrósł o 1,7 procent (3 punkty) od września i 6,0 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wzrost w październiku był pierwszym znaczącym wzrostem wartości indeksu od maja 2019 r., Ponieważ wzrost cen cukru, zbóż oraz, w mniejszym stopniu, mięsa i olejów roślinnych, z nawiązką zrównoważył niewielki spadek wartości wskaźnika cen przetworów mlecznych.

Wskaźnik cen zbóż FAO wynosił w październiku średnio 164,0 punktów, co stanowi wzrost o 4,2 procent (prawie 7 punktów) w porównaniu do września, ale wciąż o 1,0 procent poniżej poziomu z października 2018 r. Międzynarodowe ceny pszenicy gwałtownie wzrosły w październiku, głównie dzięki silnej działalności handlowej i perspektywom niższych zbiorów w Argentynie i Australii. Wśród zbóż paszowych ceny eksportowe kukurydzy również wzrosły w październiku z bardzo niskich poziomów we wrześniu, odzwierciedlając nie tylko zmniejszenie plonów w USA i obawy o warunki zasiewów w Argentynie, ale także wzrost sprzedaży eksportowej.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wynosił w październiku średnio 136,4 punktu, co stanowi wzrost o 0,5 procent (lub 0,7 punktu) w porównaniu z poprzednim miesiącem i jest najwyższy od września 2018 roku. Mały wzrost w stosunku do poprzedniego miesiąca odzwierciedla głównie wyższe notowania cen oleju palmowego, co z nadwyżką zrównoważyło niższe wartości dla olejów słonecznikowych i rzepakowych. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, napędzane silnym globalnym popytem na import i oczekiwaniami spowolnienia produkcji w wiodących krajach. Natomiast ceny oleju słonecznikowego spadły po dużych zbiorach nasion słonecznika w regionie Morza Czarnego.

Wskaźnik cen przetworów mlecznych FAO wynosił średnio w październiku prawie 192 punkty, co oznacza spadek o 0,7 procent (1,4 punktu) w porównaniu z poprzednim miesiącem, czyli drugi kolejny miesiąc spadku, ale nadal o 5,6 procent powyżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Spadek w październiku był wynikiem znacznie niższych cen sera, co z nawiązką zrównoważyło wzrost w przypadku cen odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku. Zwiększona dostępność eksportowa z Nowej Zelandii była głównym czynnikiem powodującym ostatni spadek notowań cen serów. Natomiast silny popyt na import, zwłaszcza z Azji, na dostawy krótkoterminowe, stanowił podstawę wzrostu cen mleka odtłuszczonego i pełnego w proszku. Po czterech miesiącach ciągłego spadku ceny masła zaczęły się stabilizować, odzwierciedlając większe zainteresowanie importem.

Wskaźnik cen mięsa FAO wynosił średnio 182,7 punktu w październiku, co stanowi wzrost o 0,9 procent (1,7 punktu) w porównaniu do września i jest dziewiątym z rzędu miesięczny wzrostem. Międzynarodowe notowania cen wołowiny i mięsa owiec nadal rosły, a popyt na import, zwłaszcza ze strony Chin, zapewniał ich wsparcie. Oferty na mięso wieprzowe również wzrosły, choć umiarkowanie, odzwierciedlając stały popyt na import w Azji, pomimo sezonowego wzrostu dostaw z Europy i wyższych możliwości eksportu z Brazylii. Ceny mięsa drobiowego spadły ze względu na zwiększoną dostępność eksportową w głównych regionach produkcyjnych.

Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w październiku średnio 178,3 punktu, co stanowi wzrost o 5,8 procent (9,8 punktu) w porównaniu do obniżonej średniej z września. Gwałtowne odbicie międzynarodowych cen cukru w październiku było głównie spowodowane oczekiwaniem znacznie gorszych perspektyw podaży w sezonie 2019/2020. Najnowsze dane wskazują na znaczny spadek produkcji cukru w Indiach, największym na świecie producencie cukru, głównie ze względu na 10-procentowy spadek powierzchni uprawy trzciny cukrowej w porównaniu z poprzednim sezonem. Podobnie produkcja cukru w Tajlandii, drugim, co do wielkości eksporterze cukru na świecie, jest prognozowana o 7 procent niżej w porównaniu z ubiegłym rokiem z powodu przedłużającej się suszy. Ceny cukru pozostały jednak zmienne, na co wpływ miały wahania cen ropy naftowej, zmieniające się warunki pogodowe w Indiach oraz ruchy w kursie reala brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.91.106.44
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.