PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Chleb wąchocki i żytni kielecki, miód królewski z Osieka oraz ser kozi z Machor - to kolejne specjały kulinarne z woj. świętokrzyskiego, które znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Łącznie jest na niej już 70 produktów z regionu.



Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, wytwarzane tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.

Chleb wąchocki to pieczywo pszenno-żytnie, znane na lokalnym rynku od 1924 r. Powstaje w Wąchocku, w jednej z najstarszych piekarni działających na terenie powiatu starachowickiego. Pieczywo jest wypiekane na naturalnym zakwasie, bez ulepszaczy, w piecu opalanym drewnem sosnowym.

Chleb żytni kielecki powstaje w piekarni prowadzonej przez wnuki jej założyciela, która w Kielcach funkcjonuje od 1953 r. Pieczywo ma lekko kwaskowy smak i kształt trapezu, ale po przekrojeniu kromka jest prostokątna. Skórka chleba jest lekko twarda i chrupiąca.

Miód królewski z Osieka jest wytwarzany w gospodarstwie w Suchowoli w gminie Osiek (pow. staszowski) od 1979 r. Początki bartnictwa, czyli chowu pszczół w naturalnych lub wydrążonych przez człowieka dziuplach drzew w okolicznych lasach, sięgają XIII w. Produkt znajduje odbiorców nie tylko w regionie, ale także w Warszawie, Krakowie i Lublinie.

Z kolei tradycja wytwarzania serów we wsi Machory (pow. konecki) związana była z biedą, jaka panowała na tym terenie w okresie wojennym. Krowy były drogie w utrzymaniu, więc dla uzyskania mleka w gospodarstwach hodowano kozy. Z przekazów ustnych wiadomo, że podstawą sukcesu w wytworzeniu sera koziego z Machor jest odpowiednie karmienie kóz, a następnie czysty udój zwierząt i właściwe ogrzanie mleka.

W opinii kierownika oddziału Rozwoju Obszarów Wiejskich w departamencie rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach Wiesława Reszczyka, wpis na listę świadczy o elitarności produktów i potwierdza ich wysoką jakość, pozwala także odbiorcom poznać wyroby - ich opisy można znaleźć m.in. na stronie internetowej ministerstwa.

- Trafiło do nas 17 kolejnych wniosków z regionu o wpis na listę produktów tradycyjnych. Będą one weryfikowane. Są wśród nich gotowe dania: barszcz i karp w galarecie, dwa rodzaje chleba, trzy gatunki wędlin, kasza gryczana, cztery rodzaje miodów, trzy rodzaje przetworów w tym chrzan świętokrzyski oraz dwa produkty nabiałowe - poinformował Reszczyk.

Ponad połowa produktów z listy jest promowana przez sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie - to część Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która wspiera lokalne tradycje produkcji żywności, opartej na naturalnych składnikach.

Sieć promuje turystykę kulinarną, co pomaga funkcjonować małym przedsiębiorstwom, związanym z sektorem żywności, takim jak gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne oraz zajazdy i restauracje, serwujące dania regionalne.

Świętokrzyska sieć dziedzictwa kulinarnego od 1 stycznia będzie obejmowała 65 podmiotów. Pod koniec grudnia do grona dołączyli: gospodarstwo i firma Agrart z Sieradowic (pow. kielecki) oraz gospodarstwo sadownicze jabusko.pl z Pęczlic (pow. buski).

Wg Reszczyka członkowie sieci coraz częściej podkreślają, że przynależność do grona zwiększyła obroty ich firm. - Jeden z producentów wędlin przyznał, iż po niedługim czasie od przystąpienia do sieci zaczął sprzedawać więcej produktów robionych metodą naturalną, niż tych wytwarzanych przemysłowo - wcześniej proporcje były odwrotne. To świadczy też o coraz większej świadomości konsumentów, którzy są w stanie wydać więcej pieniędzy na dobre jakościowo, robione naturalnie, produkty spożywcze - mówił.

Dobry odbiór produktów wśród konsumentów potwierdza właściciel piekarni w Zawichoście, Grzegorz Siwek. - Uczestnictwo w sieci to atut dla zakładu. Można wydrukować etykietę produktu z logo sieci, a klienci zwracają na to uwagę, że jest coś oryginalne, tradycyjne, a w wyrobie nie ma chemicznych ulepszaczy - powiedział PAP Siwek. Produkowane przez zakład drożdżowe rogaliki - szczodroki - znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie należy też Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie, w która w 1992 r. przejęła produkcję wytwarzanej od początku lat 80. w mieście mlecznej krówki. Krówka opatowska znajduje się także na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych.

Prezes firmy Roman Marchewka powiedział, że uczestnictwo w sieci powala promować cukierek na targach poza regionem - m.in. w Łodzi i w Poznaniu - Sprzedajemy i reklamujemy tam nasz towar, nawiązujemy też nowe relacje z potencjalnymi odbiorcami - wyliczał.

Dodał, że zakład współpracuje z innymi członkami grupy, np. piekarniami czy sklepem z żywnością ekologiczną w Ostrowcu Świętokrzyskim - ich właściciele sprzedają u siebie krówkę. - Wspólnie z pozostałymi uczestnikami sieci bierzemy udział w szkoleniach. Wymieniamy między sobą doświadczenia na temat sprzedaży i reklamy - powiedział Marchewka.

Podkreślił, że cukierek jest wykonywany ręcznie, z minimalnym wykorzystaniem techniki i wyróżnia się spośród innych krówek rozpoznawalnym smakiem. - Nasi odbiorcy mówią, że krówka opatowska smakuje i wygląda tak, jak podobne słodycze wykonywane kiedyś przez matki i babcie - podsumował prezes.

Na Liście Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa znajduje się obecnie 1346 produktów. Najwięcej z woj. podkarpackiego - 174 i pomorskiego - 158.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • smoku 2015-01-20 13:06:53
    Kielecki czy inny chlebek nasz ukochany a nie to dziadostwo z głęboko mrożonego ciasta sprowadzanego do nas w całości z zagranicy - to jedna z patologii wynikająca wprost tzw. wspólnego rynku więc tanie byle co nas zalewa a na nasze zboże nie ma popytu. Gdzie tu sens i logika nie mówiąc o przyzwoitości skoro z jednej strony wydaje się miliony na wsparcie jakiegoś znikomego procenta rolników polskich a z drugiej strony pogrąża cała resztę polskich rolników.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.3.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.