PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Różański: Systemy jakości żywności w UE rozwijają się z powodzeniem

UE od wielu lat stosuje systemy jakościowe żywności; są one z powodzeniem rozwijane we Francji, Niemczech i Austrii - powiedział prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego Wiesław Różański, otwierając w PAP debatę "Jakość żywności gwarantowana systemami QAFP i QMP"



Jak mówił, po wejściu Polski do Unii Europejskiej pozwolono nam na większą liczbę dodatków do używania w produkcji żywności. - To spowodowało, że w wielu zakresach produkty praktycznie zatraciły swoją tożsamość - ocenił.

Celem systemu gwarantowanej jakości QAFP - jak mówił - jest standaryzacja produkcji żywności, jednocześnie z bardzo ścisłym jej nadzorem - począwszy od producenta trzody, uboju, przetwórstwa po dystrybucję. - Stosujemy go po to, by konsument czuł się pewnie na rynku - dodał.

- Unia Europejska od wielu lat stosuje systemy jakościowe - we Francji, Niemczech i Austrii rozwijają się one z powodzeniem. Producent odpowiada za produkt i jest bardzo restrykcyjnie nadzorowany przez niezależne jednostki certyfikujące, które podlegają z kolei kontroli państwowego centrum akredytacji - podkreślił prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

O tym, czy opłaca się produkować żywność wysokiej jakości, czy konsumenci chętnie ją kupują i na ile takimi produktami zainteresowany jest handel, będą rozmawiać eksperci podczas piątkowej debaty w Polskiej Agencji Prasowej.

Systemy gwarantowanej jakości w produkcji żywności w Polsce wprowadzane są od niedawna. Na razie produkty ze znakami jakości są dosyć słabo rozpoznawane przez konsumentów. Trudno je też dostać w sklepach.

Uczestnicy debaty mają przede wszystkim rozmawiać o dwóch systemach krajowych - QAFP oraz QMP. Pierwszy z nich, wzorowany na systemach zachodnich, powstał w 2009 r. Założenia do niego opracowali naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytutu Zootechniki w Krakowie oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Zgodnie z systemem QAFP produkowane jest na razie surowe mięso oraz kilka produktów wędliniarskich. O wejście do systemu ubiegają się też producenci chleba. System ten został opracowany z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, zrzeszającej przedsiębiorstwa z branży mięsnej. Znak ten ma przede wszystkim gwarantować wysoką jakość produktów.

Drugi system - QMP - został stworzony po to, by wspierać produkcję dobrej wołowiny. Wołowina z tym znakiem jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, tak by uzyskać mięso o wysokich walorach kulinarnych. Jeszcze kilka lat temu w naszym kraju praktycznie nie hodowano bydła mięsnego, a gospodynie musiały zadawalać się wołowiną pochodzącą z krów mlecznych. Mięso takie było dosyć trudne w obróbce, co zniechęcało do jedzenia wołowiny. W 2013 roku statystyczny Polak zjadł 1,8 kg tego mięsa, a jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku było to ponad 16 kg.

Konferencja odbywa się w ramach projektu "Debaty o gospodarce w PAP" i ma charakter zamknięty. Można ją śledzić online



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.252.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.