PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak się tworzy plon

Naukowcy zajmujący się badaniami nad uprawą roślin stale zgłębiają tajniki tworzenia plonu. O najnowszych zdobyczach wiedzy na ten temat dyskutowali specjaliści z całego świata podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Agronomicznego



ESA jest organizacją skupiającą naukowców z całego świata, którzy zajmują się szeroko rozumianą produkcją roślinną. Wyniki badań prezentowane są na organizowanych co dwa lata kongresach, za każdym razem w innym kraju. Ponadto naukowcy upowszechniają tę wiedzę w swoich publikacjach i w działalności dydaktycznej.

Szukanie rozwiązań
Słowacy poświęcają dużo uwagi wpływowi różnych biostymulatorów na wzrost i plonowanie roślin. Preparaty stosowane w  uprawie buraków cukrowych, takie jak Atonik, Campofort, korzystnie wpływały na zawartość cukru i plon korzeni.

Specjaliści z Czech poszukują natomiast optymalnej technologii uprawy buraków, by uzyskać maksymalny efekt przy minimalnych nakładach. Możliwości odmian są wykorzystywane w uprawie w 65 procentach. Dlatego poszukują optymalnych dawek azotu w uprawie tej rośliny. Najkorzystniejsza dla plonu cukru okazała się – w czeskich warunkach – dawka 80 kg azotu na hektar.

Specjaliści z Wielkiej Brytanii przeanalizowali natomiast zmiany plonu cukru z hektara w tym kraju w ostatnich 30 latach. Okazuje się, że od roku 1976 plon wzrastał o średnio 0,13 tony cukru z hektara rocznie, dzięki zastosowaniu nowocześniejszej agrotechniki i nowych odmian. W ciągu 30 lat długość kampanii cukrowniczej wydłużyła się w Wielkiej Brytanii ze 100 do 160 dni. W  konsekwencji zbiory buraków zaczynają się wcześniej i kończą później niż przed laty. Jest to wskazówka także dla naszych cukrowników, jaki jest kierunek zmian i że nie ma od niego odwrotu.

A może komosa?
Kilka lat temu prof. Emil Nalborczyk z SGGW w Warszawie rozpoczął aklimatyzację w Polsce komosy ryżowej (Chenopodium quinoa), pochodzącej z Ameryki Południowej. Obecnie specjaliści z Boliwii pracują nad wyhodowaniem odmian nowszej generacji komosy. Komosa jest zaliczona do pseudozbóż, a jej nasiona są zasobne w białko. Obecnie Boliwia jest największym światowym producentem i eksporterem nasion komosy wytwarzanej metodami ekologicznymi. Aby jednak uzyskać plon wysokiej jakości, niezbędny jest dobry materiał siewny. Tymczasem rolnicy w Boliwii często mieszają kilka odmian ze sobą i w związku z tym mają wiele problemów w uprawie, a poza tym  zbierają nasiona gorszej jakości.                                              

Rozmowa z prof. Dr. Hab. Janem Rozbickim, przewodniczącym komitetu organizacyjnego Kongresu ESA

Jakie zagadnienia poruszano na Kongresie?
Tematem przewodnim była „Europejska przestrzeń edukacyjna i badawcza w zakresie agronomii”. Sesja plenarna poświęcona była edukacji w szkołach wyższych oraz europejskim programom naukowym w rolnictwie. Oceniono wprowadzenie dwustopniowości studiów (3-letnie studia inżynierskie i 2-letnie studia magisterskie) oraz korzyści wynikające z wymiany studentów i pracowników dydaktycznych między uniwersytetami europejskimi. W uczelniach rolniczych w Polsce studia dwustopniowe wprowadzono w roku akademickim 2003/2004 na SGGW, a w kolejnych latach na innych uczelniach. W podobnym tempie proces ten przebiega na czołowych uniwersytetach europejskich. Bardzo ciekawe były wykłady podejmujące problem innowacyjności procesu kształcenia i programów studiów oraz określające kompetencje i umiejętności, jakie powinien mieć absolwent studiów wyższych rolniczych.

O czym dyskutowano w sesjach tematycznych?
- Największe zainteresowanie towarzyszyło sesji piątej, pierwszej i drugiej. Sesja piąta: Systemy uprawy i gospodarowania obradowała pod hasłem: Czy jest przyszłość dla agroekologii w rolnictwie europejskim? Co oznacza w praktyce dążenie do większej dbałości o środowisko przyrodnicze, w tym krajobraz rolniczy i bardziej zrównoważony rozwój terenów wiejskich? To jest także pytanie, w jakim tempie będą się rozwijały systemy gospodarowania: ekologiczny i integrowany. Ta problematyka jest już obecna również we Wspólnej Polityce Rolnej Unii Europejskiej i od roku 2007 będzie dotyczyć polskich rolników. Bardziej szczegółowo zagadnieniami zrównoważonego „zarządzania” składnikami pokarmowymi zajmowano się na sesji trzeciej: Zależności roślina – gleba. Ocenie jakości środowiska na terenach rolniczych poświęcono sesję szóstą: Zależności rolnictwo – środowisko.

W czasie sesji pierwszej: Fizjologia roślin, produkcja i uprawa próbowano odpowiedzieć na pytanie: Czy powinniśmy zwiększać produkcję żywności na terenach o niekorzystnych warunkach klimatycznych? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Z jednej strony istnieją obecnie scenariusze pokazujące, w jakich rejonach Europy produkcja będzie stawać się nieopłacalna i z tego względu może być zaniechana. Dotyczy to Skandynawii – ze względu na krótki okres wegetacji, i południowych rejonów Europy – ze względu na okresy posuszne oraz w całej Europie, tam gdzie występują tereny o niekorzystnych warunkach glebowych. Z drugiej strony zaniechanie produkcji to najczęściej problemy wyludnienia terenów, co ze względów gospodarczych i przyrodniczych jest niekorzystne.

W czasie sesji drugiej: Agroklimatologia i modelowanie zajmowano się pograniczem agronomii, klimatologii, matematyki i informatyki. Obrady toczyły się na bardzo modny obecnie temat: Rolnictwo europejskie i zmiany klimatyczne – strategie adaptacji i łagodzenia zmian. Bardziej praktyczne efekty pracy związane z modelowaniem widzimy w postaci komputerowych programów doradczych, wykorzystywanych coraz częściej przez rolników w Polsce.

A problematyka bezpieczeństwa i jakości żywności?
– Tą problematyką zajmowano się na sesji czwartej: Jakość plonu surowców roślinnych, chociaż różne aspekty dotyczące jakości przewijały się również w innych sesjach. Zapewnienie jakości surowców roślinnych przez technologię uprawy i po zbiorze, co było głównym tematem sesji, jest zagadnieniem niezwykle istotnym. Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności stawiają odpowiedzialność po stronie producentów żywności, w tym rolników. Oznacza to, że w interesie rolników jest prowadzenie dokumentacji produkcji i uzyskiwanie potwierdzenia jakości produkcji w formie certyfikatu wydawanego przez niezależne instytucje i firmy.

Jakie inne tematy poruszano na Kongresie?
– Przede wszystkim przedstawiono i zaprezentowano najnowsze osiągnięcia badawcze w agronomii uzyskane w 41 krajach, często wielowątkowe i zróżnicowane. Tematem, który był podejmowany wielokrotnie, były badania związane z produkcją surowców na cele nieżywnościowe, w tym energetyczne. Podczas sesji Nasiennictwo, dyskutowano o innowacjach w technologii nasiennej, co jest w naszym kraju bardzo zaniedbane, jeśli patrzymy przez pryzmat wymiany materiału siewnego.

Dziękujemy za rozmowę.

Źródło: "Farmer" 21/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.106.142
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.