PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Olimpiada wiedzy rolniczej

Zmagania w XXX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, o której pisaliśmy w poprzednim numerze FARMERA, nadal trwają. Dzisiaj drukujemy zagadnienia dotyczące produkcji zwierzęcej, które powinien znać każdy uczestnik konkursowych zmagań.



W dniach 24–25 marca odbyły się eliminacje okręgowe. Centralne zaplanowano na 9–10 czerwca br. w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.

Zakres zagadnień – blok produkcja zwierzęca
  1. Systematyka i biologia różnych gatunków/grup zwierząt gospodarskich (ssaki, ptaki, ryby, owady użytkowe, mięczaki). Biologia roślin i mikroorganizmów, mikrobiologia zootechniczna.
  2. Podstawy chowu różnych grup zwierząt gospodarskich (bydło mleczne/opasowe, świnie, owce, konie kozy, drób, ryby,  inne zwierzęta np. owady użytkowe).
  3. Anatomia i fizjologia zwierząt gospodarskich. Budowa anatomiczna podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Fizjologia poszczególnych układów.  Fizjologia rozrodu, produkcji, laktacji.
  4. Ogólna hodowla i metody hodowlane. Podstawy genetyki. Metody oceny wartości hodowlanej zwierząt. Metody pracy hodowlanej, selekcji, kojarzenia, krzyżowania.
  5. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.  Skład chemiczny środków żywienia zwierząt (pasz) i ocena ich wartości pokarmowej. Fizjologia żywienia. Ocena wartości pokarmowej, klasyfikacja pasz. Ocena gospodarska pasz, czynniki wpływające na wartość pokarmową. Technologie produkcji pasz pochodzenia roślinnego, zwierzęcego. Mieszanki pasz przemysłowych i dodatki paszowe. Wykorzystanie norm żywienia zwierząt. Obliczanie dawek pokarmowych, zasobów/zapasów paszowych. Technika i systemy żywienia zwierząt. Metody konserwacji, przechowywania i uszlachetniania pasz gospodarskich i przemysłowych.
  6. Higiena zwierząt i profilaktyka zootechniczna.  Wpływ środowiska na produkcję i zachowanie się zwierząt. Uwarunkowania, rozpoznawanie, objawy, profilaktyka, zwalczanie chorób. Higiena pasz i żywienia, pozyskiwania produktów. Wymagania zoohigieniczne, dobrostan zwierząt.
  7. Wymagania budowlano-zootechniczne budowli, podstawy projektowania i modernizacji.
  8. Szczegółowa hodowla, użytkowanie i rozród zwierząt. Rasy zwierząt gospodarskich. Metody chowu i użytkowania zwierząt. Mechanizacja w produkcji zwierzęcej. Dokumentacja hodowlana, znakowanie i identyfikacja zwierząt. Ocena jakości surowców zwierzęcych.
  9. Towaroznawstwo produktów zwierzęcych.  Różnicowanie, ocena i klasyfikacja surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (np. żywiec rzeźny, mięso i produkty uboczne, mleko, jaja, miód, pierze, skóry/futra). Konserwacja, przechowalnictwo i przetwórstwo tych produktów.
  10. Ekonomika i marketing w produkcji zwierzęcej.  Terminologia.  Ekonomika i organizacja czynników produkcyjnych.  Rachunek ekonomiczny, księgowość, kalkulacje, opłacalność. Marketing.
  11. Bezpieczeństwo i higiena pracy w produkcji zwierzęcej. Wymagania, zagrożenia, choroby zawodowe, ochrona.
  12. Wiedza ogólna z zakresu polityki: państwa, gospodarczej, rolnej, ustawodawstwa, ubezpieczeń, podatków, normalizacji w  produkcji zwierzęcej (akty prawne, normatywy, dyrektywy UE itp.).
  13. Aktualne problemy i nowe trendy w produkcji zwierzęcej.
  14. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu: budowa, regulacja maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej. Projektowanie, wymagania i ocena budowli.  Rozpoznawanie, budowa i charakterystyka zwierząt. Różnicowanie, klasyfikacja, ocena jakości pasz i produktów zwierzęcych. Obliczenia w produkcji zwierzęcej. Wykorzystanie norm żywienia zwierząt. Pomiary i wyliczanie różnych wskaźników.  Rozpoznawanie chorób, profilaktyka, ochrona zwierząt. Zabiegi zootechniczne i przygotowanie zwierząt. Zasady, warunki, zabiegi w konserwacji i przechowalnictwie pasz oraz produktów zwierzęcych.

Warto wiedzieć
Dodatkowe informacje oraz wykaz uczelni, które będą przyjmowały laureatów na studia bez egzaminów wstępnych
znajdują się na stronie internetowej www.owiur.ap.siedlce.pl oraz na www.farmer.pl 
W jednym z najbliższych numerów FARMERA opublikujemy listę wspomnianych uczelni.

Wątpliwości wyjaśnia Pani Barbara Dziewulska, tel. 0–25/ 643 13 09
Adres Komitetu Głównego: Komitet Główny OWiUR, 08–110 Siedlce, ul. 3 Maja 54.
Tel. 0–25/ 643 13 20 lub 643 13 06.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.71.23
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.