PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wiedza olimpijska

To już XXX edycja OLIMPIADY WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH organizowanej przez Akademię Podlaską w Siedlcach, w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Sportu, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwem Środowiska.



Olimpiada jest współzawodnictwem z zakresu szeroko pojętej wiedzy rolniczej-teoretycznej i praktycznej. Ma rozszerzyć zainteresowania młodzieży m.in. różnymi formami postępu w rolnictwie (biologicznego, technicznego, organizacyjnego, ekonomicznego i społecznego). Uczestnicy olimpiady powinni wykazać się wiedzą z zakresu szkoły średniej, poszerzoną o nowości w danej dziedzinie, publikowane w czasopismach branżowych.

Organizacja rywalizacji
Olimpiada jest trzystopniowa: I stopień – zawody szkolne, II stopień – zawody okręgowe, III stopień – zawody centralne. Na wszystkich etapach przewiduje się eliminacje pisemne i praktyczne, a na szczeblu szkolnym też ustne. W eliminacjach mogą brać udział uczniowie średnich stacjonarnych szkół rolniczych, a uczniowie szkół nierolniczych lub szkół rolniczych, które nie organizują olimpiady, zgłaszają się na eliminacje szkolne do najbliższego Komitetu Szkolnego przeprowadzającego zawody. Uczestnicy konkursu zakwalifikowani do udziału w III stopniu są zwolnieni z egzaminu z przygotowania zawodowego w zakresie prezentowanego bloku na podstawie zaświadczenia wydanego przez Komitet Główny i uzyskują najwyższą ocenę. Część uczelni będzie przyjmowała bez egzaminów wstępnych na studia finalistów i laureatów olimpiady. Lista szkół i kierunków będzie zamieszczona na stronach OWIUR na początku kwietnia br. Komitet Główny OWIUR ma siedzibę w Akademii Podlaskiej w Siedlcach, a przewodniczy mu prof. dr hab. Andrzej Radecki (SGGW Warszawa).

Bloki tematyczne
Olimpiada prowadzona jest równocześnie w 8 blokach tematycznych:
  • produkcja roślinna
  • produkcja zwierzęca
  • mechanizacja rolnictwa
  • ogrodnictwo (warzywnictwo, sadownictwo, kwiaciarstwo)
  • ochrona i inżynieria środowiska
  • żywienie człowieka i gospodarstwo domowe agrobiznes
  • leśnictwo.

Bloki  „ochrona i inżynieria środowiska” oraz „leśnictwo” realizowane są tylko w 2 okręgach: warszawskim i poznańskim. Pozostałe bloki – we wszystkich 9 okręgach: Siedlce, Olsztyn, Poznań, Wrocław, Kraków, Szczecin, Warszawa, Lublin, Bydgoszcz.

Produkcja roślinna
Startujący w olimpiadzie w bloku „produkcja roślinna” powinni być przygotowani z szeroko rozumianych zagadnień przyrodniczo-agronomicznych i polowej produkcji roślinnej, które obejmują:

  1. Podstawowe wiadomości z mineralogii. Pojęcie, rola, podział oraz krótka charakterystyka niektórych minerałów. Powstawanie i krótka charakterystyka najważniejszych skał.
  2. Gleba – jej powstawanie i ewolucja. Wietrzenie skał i minerałów, tworzenie się gleby. Właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne gleb. Systematyka gleb – klasyfikacja bonitacyjna gleb ornych i użytków zielonych, kompleksy przydatności rolniczej. Gleba jako środowisko odżywiania roślin.
  3. Podstawowe wiadomości z agrometeorologii. Wpływ przebiegu pogody (temperatury, sumy i rozkładu opadów) na efekty produkcyjne roślin. Metody ich oceny oraz umiejętność  przewidywania i zapobiegania odchyleniom od potrzeb. Czynniki meteorologiczne  warunkujące plonowanie oraz kształtujące mikroklimat roślin uprawnych.  Właściwości wodne gleb i obieg wody. Podstawowe zabiegi melioracyjne.
  4. Uprawa roli, zasady uprawy różnych gleb. Teoretyczne podstawy uprawy roli. Technika uprawy roli – podstawy maszynoznawstwa. Specyfika uprawy różnych gleb. Maszyny i narzędzia do uprawy roli, ochrony roślin, nawożenia, siewu, zbioru. Zasady agregatowania  i eksploatacji maszyn.
  5. Podstawy żywienia roślin i zasady nawożenia.  Przemiany i bilans składników pokarmowych oraz prawa nawozowe. Rozpoznawanie nawozów mineralnych i zasady ich stosowania. Rodzaje nawozów naturalnych i ich przemiany. Pobieranie składników nawozowych przez rośliny. Wpływ nawozów na środowisko i rolnicza utylizacja substancji nawozowych. 
  6. Podział i charakterystyka roślin uprawnych. Pochodzenie i systematyka rolniczych roślin uprawnych należących do następujących grup: zbożowe, okopowe, motylkowate drobnonasienne i grubonasienne, oleiste, włókniste, przemysłowe, specjalne. Morfologia i biologia poszczególnych gatunków rolniczych roślin uprawnych. Szczegółowa agrotechnika rolniczych roślin uprawnych oraz uprawa w plonie głównym i międzyplonach.
  7. Zmianowanie roślin. Systemy gospodarowania w polowej produkcji roślinnej, współczesne problemy i nowe kierunki w uprawie roślin. Całokształt produkcyjnych i ekologicznych możliwości wykorzystania różnych grup roślin w płodozmianie.
  8. Ochrona roślin uprawnych. Ważniejsze choroby roślin pochodzenia wirusowego, bakteryjnego i grzybowego oraz ich rozpoznawanie, zapobieganie i zwalczanie. Morfologia i rozwój szkodników roślin. Przegląd insektycydów. Rozpoznawanie szkodników ważniejszych roślin uprawnych oraz ocena skutków ich żerowania i metody zwalczania.
  9. Zadania i znaczenie nasiennictwa. Pojęcie i rola odmiany rolniczej, zmienność materiału nasiennego oraz wpływ jego jakości na plon. Podstawowe pojęcia w hodowli i nasiennictwie roślin. Kształtowanie cech i właściwości roślin. Klasyczne metody i kierunki oraz organizacja hodowli roślin. Rola i znaczenie nasiennictwa, ocena i rejestracja odmian oraz obrót materiałem siewnym. Klasyfikacja polowa i laboratoryjna plantacji nasiennych, gospodarka magazynowa.
  10. Charakterystyka produkcji roślinnej na świecie i w Polsce. Rola produkcji roślinnej w gospodarce żywnościowej. Kierunki użytkowania roślin uprawnych, ich możliwości produkcyjne oraz jakość uzyskiwanego plonu.
  11. Gospodarka łąkowo-pastwiskowa. Gospodarcze i ekologiczne znaczenie użytków zielonych. Rozpoznawanie roślinności łąk i pastwisk, jej wymagania siedliskowe i wartość użytkowa. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków  zielonych i zasady użytkowania łąk i pastwisk.
  12. Metody konserwacji i przechowalnictwo płodów rolnych w gospodarstwie. Metody produkcji pasz gospodarskich i sposoby ich uszlachetniania. Podstawowe metody konserwacji, zasady i warunki przechowywania pasz. Zmiany ilościowe i jakościowe zachodzące podczas przechowywania płodów rolnych.
  13. Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa. Wartość produkcji roślinnej, jej koszty oraz dochody. Ekonomika i organizacja pracy. Rachunek ekonomiczny w produkcji roślinnej. Kalkulowanie opłacalności produkcji.
  14. Wymogi zwykłej dobrej praktyki rolniczej. Wymogi związane z:  racjonalną gospodarką nawozami, ochroną wód i gleb, zachowaniem cennych siedlisk i gatunków występujących na obszarach rolnych, ochrona walorów krajobrazu. Rolnicze wykorzystanie ścieków i osadów ściekowych oraz środków ochrony roślin.
  15. Degradacja i rekultywacja gleb uprawnych. Ochrona i higienizacja gleb. Rekultywacja gruntów wylewiskowych, erodowanych i popowodziowych. Ocena zanieczyszczeń gleby. Czynniki degradujące środowisko glebowe: np. kumulowanie się pestycydów oraz metody ich ograniczenia i likwidacji negatywnych skutków.
  16. Sytuacja rolnictwa i wsi, funkcjonowanie agrobiznesu, grup producentów rolnych  i agroturystyki. Zasady funkcjonowania agregatów agrobiznesu w Polsce i innych krajach. Ocena zjawisk społeczno-ekonomicznych zachodzących na obszarach wiejskich. Pojęcie rynku i jego organizacja. Skup podstawowych produktów roślinnych oraz zaopatrzenie rolnictwa. Wykorzystanie możliwości komputerowych i internetu. Organizacja agroturystyki.
  17. Zasady bezpieczeństwa i ochrony środowiska w produkcji roślinnej. Ubezpieczenia w rolnictwie oraz regulacje prawne. Źródła energii odnawialnej. Oddziaływanie środowiska produkcyjnego na roślinne produkty rolnicze. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie. Zagrożenia wynikające ze  stosowania środków produkcji roślinnej.

Źródło "Farmer" 06/2006



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.241.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.