Koniunktura na polskie wino rośnie od lat. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa produkcja tego trunku w Polsce w roku gospodarczym 2019/2020 (od 1 lipca 2019 r. do 30 czerwca 2020 r.) wyniosła ponad 1,43 miliona litrów, co oznacza, że w ciągu dekady wzrosła ponad 34 razy, z poziomu 41,2 tys. litrów w roku 2009/2010.

Pozytywny trend dla przemysłu winiarskiego ma związek z rosnącym spożyciem wina i miodów pitnych w naszym kraju. Jak podaje GUS w ubiegłym roku wyniosło ono 6,2 litra w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

W branży winiarskiej w Polsce działa obecnie kilkuset producentów. Najwięcej winnic i winiarni znajduje się m.in. w województwie lubuskim, dolnośląskim, świętokrzyskim, a także w Małopolsce, na Podkarpaciu i na Lubelszczyźnie. Blisko 60% ich produkcji stanowi wino białe.

Dobór posadzki przy projektowaniu lub modernizacji winiarni 

Przy projektowaniu nowej lub remoncie istniejącej winiarni należy pamiętać o tym, że stosowane materiały wykończeniowe, w tym posadzki, mają bezpośredni wpływ na środowisko, w jakim powstaje każda butelka wina. Z tego powodu warto zadbać o stworzenie optymalnych warunków na każdym etapie produkcji, a w razie wątpliwości przy wyborze posadzek, zwrócić się po poradę do ekspertów.

Jakie wymagania muszą spełnić posadzki w winiarni?

Właściwie zaprojektowana winiarnia, inaczej wytwórnia wina, powinna w razie potrzeby umożliwiać ewentualną rozbudowę, a równocześnie spełniać rygorystyczne wymogi sanitarne obowiązujące w zakładach spożywczych.

Posadzka to kluczowy element w tego typu inwestycji. Sposób użytkowania i środowisko pracy stanowią poważne zagrożenie jej degradacji z powodu działania takich czynników chemicznych, jak cukry, kwasy czy alkohol – pojawiających się na niej na każdym etapie produkcji czy dystrybucji wina.

Aby posadzka w winiarni dobrze spełniała swoją funkcję, powinna zostać dobrana do specyficznych warunków użytkowych. Poza odpornością chemiczną musi sprostać intensywnym obciążeniom, związanym m.in. z ruchem pieszym i ruchem wózków widłowych, regularnym czyszczeniem ciepłą wodą pod ciśnieniem, powtarzalnymi czynnościami związanymi z obróbką na mokro, wahaniami poziomu wilgotności i punktowym obciążeniem ciężkim sprzętem.

Wybór nieodpowiedniego rozwiązania prowadzi do powstawania spękań i uszkodzeń na jej powierzchni, które nie tylko zwiększają ryzyko potknięcia, ale także stanowią zagrożenie higieniczne, ponieważ gromadzi się w nich brud, bakterie i zarodniki pleśni. Na przykład, niezabezpieczone podłoże betonowe szybko ulegnie zniszczeniu pod wpływem działania cukru.

Posadzki żywiczne dobrze sprawdzają się w winiarniach ze względu na stosowną – wysoką odporność chemiczną, a przy tym, wykonywane w różnych grubościach – od 4 do 9 mm, mają doskonałe parametry wytrzymałościowe oraz zachowują bezspoinową, nienasiąkliwą i atrakcyjną wizualnie kolorową powierzchnię przez długi czas, mimo wymagających warunków użytkowania.

Poniżej eksperci Flowcrete przygotowali przykładowe zastosowania posadzek żywicznych w poszczególnych strefach winiarni

Jaka posadzka w strefie produkcji i fermentacji?

Jak podkreślają eksperci firmy Flowcrete, przy produkcji i fermentacji wina, ze względu na panujące w tych strefach wymagające warunki, np. wysoką wilgotność i częste mycie, posadzki powinny być wytrzymałe termicznie i mechanicznie. Z tego powodu w winiarniach coraz częściej stosuje się specjalistyczne, poliuretanowo-cementowe posadzki żywiczne z antybakteryjnym dodatkiem, np. Polygiene, takie jak Flowfresh, które spełniają rygorystyczne wymagania higieniczne obowiązujące w produkcji spożywczej.

Jaka posadzka w strefie rozlewni, myjni i magazynowania?

Strefy rozlewania i butelkowania wina również stanowią trudne środowisko pracy dla posadzek, głównie ze względu na nieuniknione wycieki, które mogą prowadzić do powstawania na ich powierzchni plam, kałuż i zastoin oraz zanieczyszczenie, np. rozbitym szkłem.

Zdaniem ekspertów Flowcrete, w tego typu mokrych strefach warto stosować antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe z dodatkiem piasku kwarcowego, który nadaje im przeciwpoślizgową powierzchnię. Takie rozwiązanie zwiększa bezpieczeństwo pracowników, a równocześnie ułatwia utrzymanie wysokiego poziomu higieny.

Przy wyborze odpowiedniego systemu do strefy przechowywania należy także zwrócić uwagę na wytrzymałość na ściskanie. Powinna ona być wystarczająco dobra, aby posadzka wytrzymała obciążenie punktowe od ustawionych na niej kadzi lub regałów z beczkami.

Jaka posadzka w strefie degustacji?

Pomieszczenia do degustacji wina z założenia stanowią przytulną i przyjazną dla odwiedzających przestrzeń, a zastosowana w nich posadzka powinna być spójna z charakterem wnętrza. Dostępny jest szeroki wybór dekoracyjnych systemów na bazie żywic epoksydowych, które pozwalają uzyskać atrakcyjny efekt wizualny, a przy tym są funkcjonalne, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.

Sprzedajesz lub chcesz zakupić materiały budowlane niezbędne do realizacji inwestycji? Zapraszamy do skorzystania z Giełdy Rolnej!