PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jabłka oraz mieszanka rybna na Liście Produktów Tradycyjnych

Jabłka odmiany Landsberska oraz mieszanka rybna w zalewie octowej - to kolejne dwa lubuskie specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Obecnie jest na niej 26 produktów z tego województwa - poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze.



- Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.

Jabłka odmiany Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta.

Pierwsze owoce jabłoń ta zrodziła dopiero w 1852 r., tuż przed śmiercią hodowcy. Formalnie za nową odmianę uznano ją po kolejnych kilkunastu latach.

Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie.

Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite do racuchów, nadają się też na dżemy, moszcz i do jabłecznika.

W Polsce jabłoń Landsberska uchodzi za zabytek przyrodniczy i nie jest powszechnie uprawiana. Pojedyncze jej drzewa najczęściej można spotkać w ogródkach przydomowych. Pierwszy założony po wojnie w Gorzowie sad renety landsberskiej powstał na terenie Zespołu Szkół Ogrodniczych w 2009 r. Dzięki tej inicjatywie postanowiono popularyzować odmianę jabłoni, wyhodowanej ponad 170 lat temu na tym terenie.

Mieszanka rybna w zalewie octowej przygotowywana jest z rożnego rodzaju mięsa ryb słodkowodnych złowionych w lubuskich akwenach, w szczególności znajdujących się w gminie Bledzew i słynących z czystej wody, takich jak: jeziora Cisie i Chycińskie czy Zalew Bledzewski.

Ryby po oczyszczeniu i umyciu są smażone - małe w całości, duże po podzieleniu na kawałki. Następnie wkładane do słoja i zalane wcześniej przygotowaną zalewą z octu, wody, cukru, soli, ziela angielskiego, liści laurowych i cebuli. Tak przygotowany słoik po wystudzeniu należy przenieść do chłodnego miejsca.

Pierwszymi lubuskim Produktami Tradycyjnymi wpisanym do rejestru w lutym 2006 r. były: Wino gronowe i Bochen chleba starowiejskiego. Wśród innych regionalnych specjałów są m.in.: Schab tradycyjny słubicki, Kapusta kwaszona nadnotecka, Paska bukowińska, Piwo wschowskie czy Ser kozi zamkowy.

Uzyskanie statusu Produktu Tradycyjnego nie jest łatwe i obwarowane wieloma warunkami. Sam wpis to tylko formalność, jednak zanim do niego dojdzie, trzeba zebrać odpowiednią dokumentację, że dana potrawa, napój lub inny produkt spożywczy powstaje z surowców pochodzących z regionu z wykorzystaniem tradycyjnych metod, używanych od co najmniej 25 lat. Ważny jest także element tożsamości społeczności lokalnej trudniącej się jego wyrobem.

Wpis na listę daje konsumentom gwarancję, że produkt jest unikatowy, a jego jakość wysoka. Producentom stwarza możliwość promocji swoich wyrobów i zwiększa ich konkurencyjność na rynku. To także pierwszy krok do rejestracji nazwy produktu na poziomie Unii Europejskiej.

Według danych resortu rolnictwa najwięcej produktów tradycyjnych mają obecnie trzy regiony: woj. podkarpackie (154) oraz śląskie i pomorskie (po 136). Region lubuski z 26 produktami wyprzedził woj. zachodniopomorskie i warmińsko-mazurskie, które mają na liście po 25 produktów.

W Lubuskiem na wpis oczekują obecnie trzy kolejne produkty: Salceson Wiejski, Wino Jabłkowe i Syrop z płatków róż. 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.98.96
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.