PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

138 potraw regionalnych na ministerialnej liście

Pieróg z kaszy gryczanej i chleb pszenny dąbrowicki - to regionalne potrawy z Podkarpacia, wpisane ostatnio na listę resortu rolnictwa. W spisie tym znajduje się 138 produktów z Podkarpacia, co daje 1. miejsce wśród województw.



Jak poinformował wicemarszałek województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, pieróg z kaszy gryczanej i chleb pszenny dąbrowicki pochodzą z tradycji kulinarnej gminy Kuryłówka, leżącej na krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Jest to gmina typowo rolnicza, gdzie do dzisiaj w przygotowywaniu codziennych potraw wykorzystywane są produkty z własnych gospodarstw. Uprawia się tam głównie zboża, wykorzystywane do przyrządzania wielu potraw na bazie starych receptur.

Jedną z takich potraw jest pieróg z kaszy gryczanej pieczony na blasze, który dawniej podawany był zazwyczaj w okresie różnych świąt, wesel, odpustów i innych uroczystości rodzinnych. Przygotowuje się go z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z surową kaszą. Następnie należy dodać śmietanę, jaja, masło, ser, słoninę przesmażoną z cebulą na skwarki, oraz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przekłada się na blachę wysmarowaną masłem i piecze ponad 1,5 godziny w mocno nagrzanym piekarniku, a dawniej w piecu chlebowym.

Spożywa się go na ciepło lub na zimno. Przeważnie kroi się go na kromki, podobnie jak chleb, i zjada np. z dodatkiem masła.

Inną potrawą z gminy Kuryłówka jest chleb pszenny dąbrowicki. Jego receptura powstała podczas panującej w regionie biedy. Aby zwiększyć ilość wypiekanego chleba, dodawano do ciasta gotowane ziemniaki. Dzięki temu chleb był pulchniejszy i dłużej zachowywał świeżość.

Ugotowane i ubite ziemniaki należy wymieszać na jednolitą masę z wodą, w której się gotowały, i odrobiną zimnej wody, ewentualnie serwatki lub kwaśnego mleka. Masę należy następnie wymieszać z zakwasem chlebowym, drożdżami i mąką. Tak przygotowany rozczyn powinno się zostawić na noc w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnego dnia trzeba go doprawić solą, dodać olej, trochę mąki i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto należy znowu zostawić do wyrośnięcia, a później uformować bochenki.

Po upieczeniu chleb ma twardą skórkę, dlatego smaruje się go z wierzchu skórką słoniny i przykrywa, żeby "doszedł". Chleb pszenny dąbrowicki w dalszym ciągu przygotowywany jest według tej samej metody produkcji i przy użyciu lokalnych produktów.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.179.111
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.