PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dyskusja nad recepturą wyrobu krupnioka śląskiego

Receptura wyrobu krupnioka śląskiego została zamieszczona na stronie internetowej Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach wraz z apelem o zgłaszanie uwag. Ma to związek z pracami nad rejestracją produktu w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych.



Jak poinformował dyrektor Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach, Grzegorz Miketa, nad ujednoliconą wersją receptury krupnioka śląskiego prace trwały około siedmiu miesięcy. Wzięli w nich udział technolodzy z ponad 30 zakładów mięsnych z województw śląskiego i opolskiego.

- Ta wersja jest wypadkową wielu spotkań. Receptury zbierałem od bardzo dawna. Oczywiście w Rybniku, Kuźni Raciborskiej czy na Opolszczyźnie krupniok ma nieco inny smak. Jedni dodają świeżą cebulę, inni prażoną, w różnych proporcjach też stosują kaszę gryczaną i jęczmienną oraz przyprawy  - powiedział Miketa.

W trakcie prac nad ujednoliceniem receptury szef śląskiego cechu rzeźników postanowił także poszukać najstarszych zapisków historycznych. - Natknąłem się na różne informacje. Tak naprawdę jego receptura została spisana w ogólnych normach branżowych w latach 60. ubiegłego wieku, choć pierwsze wzmianki pochodzą z 1845 roku - tłumaczył Miketa.

"Roboczy schemat produkcji" krupnioka śląskiego pojawił się na stronie internetowej z adnotacją, że uwagi można zgłaszać do 26 listopada.

Rzeźnicy określili w nim m.in. dopuszczalne granice (tzw. widełki) stosowania poszczególnych składników oraz omówili etapy przyrządzania. Można się z niej m.in. dowiedzieć, że skwarki moczy się w rosole, wątroba surowa jest składnikiem nieobowiązkowym, że świeżą cebulę sugeruje się dodawać w ostatniej fazie mieszania, a jelita powinny mieć 28-36 mm średnicy. Są też wskazówki co do stosowania podrobów i krwi.

Po dyskusji nad recepturą, kolejnym etapem będzie założenie formalnej grupy producentów, która złoży stosowny wniosek o rejestrację produktu w Unii Europejskiej - wcześniej prawidłowość wniosku zbada Ministerstwo Rolnictwa. Planowane jest powołanie stowarzyszenia z siedzibą w Katowicach, a obejmującego swoim zasięgiem obszar obu województw - śląskiego i opolskiego. - Rejestracja kołocza śląskiego zajęła dwa lata, my już mamy rok pracy za sobą - powiedział Miketa.

- Krupniok śląski to produkt mocno zakorzeniony w tradycjach kulinarnych obu województw; ma szczególną i specyficzną jakość, renomę, cieszy się uznaniem i popularnością. Spełnia on wszelkie warunki, aby stać się pełnoprawnym regionalnym specjałem wpisanym w unijny rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych - poinformował Urząd Marszałkowski w Katowicach.

Przyznanie takiego oznaczenia chroni m.in. jego nazwę, zwiększa jego konkurencyjność. - Taki produkt może stać się wizytówką regionu - informuje na stronie internetowej Urząd Marszałkowski.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.237.52.11
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.