PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Hodowla z atrakcjami

Autor:

Dodano:

Tagi:

Jakie dodatkowe korzyści mają goście gospodarstw agroturystycznych z faktu, że są tam hodowane zwierzęta na skalę produkcyjną? Okazuje się, że normalny chów zwierząt w warunkach ekologicznych może zapewnić gościom więcej atrakcji i korzyści niż utrzymywanie kilku zwierząt głównie na pokaz.



Coraz więcej Polaków chce odpoczywać aktywnie i nietypowo poza swoim miejscem zamieszkania. W dobie powszechnej motoryzacji i wszechobecnego Internetu oraz innych ułatwień komunikacyjnych i informacyjnych zarówno oferowanie różnorodnych form wypoczynku, jak i wyszukanie czegoś, co nas najbardziej interesuje, jest niesłychanie ułatwione. W zasadzie każdy czas wolny od pracy można dobrze zaplanować i dopasować do swoich możliwości finansowych. I wcale nie musi być tak, że im drożej, tym lepiej i ciekawiej.

Ciche wody

Cieszy, że coraz więcej możliwości aktywnego wypoczynku jest na polskiej wsi. A za przykład może służyć gospodarstwo agro-, a może nawet lepiej będzie napisać ekoturystyczne Ciche Wody na Mazurach, należące do i Wojciecha Oczkowskich. Tekst ten pisany jest w zasadzie z pozycji gościa tego gospodarstwa, ale równocześnie naukowca zawodowo zajmującego się hodowlą zwierząt i dlatego przekazanie osobistych wrażeń i przemyśleń z pobytu w takim gospodarstwie może być pożyteczne dla obu stron tego biznesu. Dla gospodarstw, które już prowadzą lub dopiero zamierzają podjąć taką działalność, mogą być one użyteczne w celu lepszego poznania oczekiwań i wymagań gości. A dla osób zainteresowanych odpoczynkiem na wsi mogą stanowić pomoc w wyborze interesującej oferty.

Gospodarstwo wybrano świadomie, gdyż dla zootechnika interesujące było, jak funkcjonuje i co oferuje gościom gospodarstwo agroturystyczne utrzymujące stada produkcyjne zwierząt gospodarskich. Analiza ta pomija rzecz jasna bardziej szczegółowe podstawy ekonomiczne funkcjonowania takiego gospodarstwa. To powinno być przedmiotem analiz wyspecjalizowanych jednostek naukowych powstałych dość licznie w ostatnich latach, głównie przy dawnych wydziałach zootechnicznych krajowych uczelni rolniczych. W wielu regionach kraju działalność agroturystyczna uprawiana przez konwencjonalne i ekologiczne gospodarstwa może być efektywna ekonomicznie dla ich właścicieli i bardzo atrakcyjna dla gości spędzających tam krótszy czy dłuższy czas wolny od pracy. Zakładając nawet, że w skali kraju będzie to niszowa działalność turystyczna, ma ona szanse znaleźć coraz liczniejsze grono zainteresowanych taką formą wypoczynku. Zwiększa to również możliwości dochodowe takich gospodarstw, zwłaszcza tych zlokalizowanych w regionach atrakcyjnych turystycznie i równocześnie o szczególnie trudnych warunkach prowadzenia bardziej intensywnej produkcji rolniczej.

Kto i po co jeździ do gospodarstwa agroturystycznego i jakie dodatkowe korzyści mają goście tych gospodarstw z faktu, że są tam hodowane zwierzęta na skalę produkcyjną? Dla typowych w takich gospodarstwach gości te dodatkowe walory to niewątpliwie możliwość bezpośredniego kontaktu z atrakcyjnymi zwierzętami, bardzo pięknymi (zwłaszcza gdy pasą się na urokliwych pastwiskach mazurskich) i w dużym stopniu egzotycznymi dla mieszkańców miast. Dla dzieci miejskich, ale nie tylko, bywa to najczęściej pierwszy w życiu bliski kontakt z takimi zwierzętami, znacznie wartościowszy niż wizyty w najlepszym ogrodzie zoologicznym. Również dla dorosłych możliwość bezpośredniego zetknięcia się ze zwierzętami gospodarskimi i obserwacji ich naturalnym zachowań stanowi nie lada atrakcję.

Moc atrakcji

gospodarstwo_agroturystyczne.jpg

Autor: B. Borys

Opis: Zabudowania gospodarstwa ekoturystycznego Ciche Wody w Wężówce na Mazurach.

W gospodarstwie Ciche Wody Anny i Wojciecha Oczkowskich są ku temu szczególnie sprzyjające warunki, gdyż zwierzęta przez cały czas (owce w ciągu dnia, a bydło przez całą dobę) przebywają na tym samym pastwisku, przylegającym bezpośrednio do zabudowań. Dodatkowo oba stada utrzymywane są w systemie zbliżonym do naturalnego. Samiec i samice oraz ich potomstwo przebywają razem w jednej grupie, co daje możliwość obserwacji wielu zachowań stadnych: od zachowań hierarchicznych z elementami konkurencji i zabawy, po zachowania płciowe i macierzyńskie (gody, krycie, porody, opieka i naturalne karmienie potomstwa).

Niewątpliwą atrakcją pobytu w takim gospodarstwie są potrawy podawane gościom, a przygotowywane na miejscu z produktów pozyskiwanych od własnych zwierząt, z własnego ogródka czy pola. W Cichych Wodach cała produkcja odbywa się metodami ekologicznymi, zarówno owoców i warzyw w ogródku, nowalijek w małym tunelu foliowym, ziemniaków na polu, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego – nabiału, wyrobów mięsnych (poza bydłem i owcami również z drobiu). Specjalnie na potrzeby gości utrzymuje się kurczęta rzeźne i jedną krowę czarno-białą, która jako jedyna jest dojona. Pozostałe krowy typu mięsnego karmią tylko swoje potomstwo. Pyszne ekologiczne mleko podawane jest do posiłków w postaci świeżej lub już częściowo zapomnianego, a prawdziwie pysznego mleka zsiadłego. A kto się oprze smakowi wspaniałych twarogów z takiego mleka, przyrządzanych na miejscu w różnych wariantach smakowych?

A dla smakoszy produktów owczarskich? Od hodowanych w gospodarstwie owiec rasy skudde pozyskuje się w systemie ubojów gospodarskich bardzo wartościową i wyborną w smaku jagnięcinę. Do obiadu i na kolację podaje się gościom wspaniale przyprawiony gulasz, a na wieczornym grillu mogą oni opiekać mieloną jagnięcinę, nazywaną przez gospodarzy kebabem, i żeberka jagnięce.

Owce skudde są znakomitym źródłem produktów mięsnych dla licznych gości. Na samozaopatrzenie takiego gospodarstwa ubijane są głównie około półroczne jagnięta. Przy ekstensywnym systemie żywienia jagnięta osiągają w tym wieku niewielką masę ciała (kilkanaście kilogramów). Uzyskiwane tusze nie są też zbyt mięsne, ale jest to mięso bardzo chude i delikatne, z delikatnym posmakiem dziczyzny. Dla zdecydowanej większości gości potrawy z jagnięciny przygotowywane przez gospodynię według regionalnych przepisów stanowią bodaj największą atrakcję kulinarną gospodarstwa. Według kalkulacji właściciela taki system zagospodarowania żywca jagnięcego pozwala mu sprzedawać je po satysfakcjonującej cenie, 20 zł w przeliczeniu na kilogram tuszy. W zasadzie wszystkie jagnięta nieprzeznaczane do dalszego chowu są w ten sposób wykorzystywane.

Na niezwykle obfitym i urozmaiconym stole w Cichych Wodach podaje się gościom prawie wyłącznie dania z własnej, ekologicznej produkcji, a wyroby z ryb i dziczyzny pochodzą z wymiany rodzinnej lub sąsiedzkiej.

Gospodarze oferują gościom w ramach niewygórowanej opłaty bardzo gustownie i przytulnie urządzone pokoje w 100-letnim typowym mazurskim domu, ale z nowocześnie urządzonymi łazienkami i zadbanym otoczeniem domu mieszkalnego. Na szczycie dachu stodoły znajduje się obowiązkowe w prawie każdym mazurskim obejściu bocianie gniazdo z licznym potomstwem. Spędzanie czasu w samym gospodarstwie można urozmaicać sobie aktywnym włączaniem się w prace gospodarskie, na przykład przy sianokosach czy codziennym przepędzaniu stada owiec. Można też spacerować lub jeździć na rowerze (udostępniają je bezłatnie gospodarze) po ciekawej okolicy. Gościom dysponującym własnym samochodem gospodarze doradzą, jak dojechać do najciekawszych miejsc i obiektów w promieniu 100 km. Kilkaset metrów od gospodarstwa przepływa bardzo czysta i urocza rzeka Węgorapa, a wczasowicze lubiący kąpiel w jeziorze mają do dyspozycji cały kompleks jezior w pobliskim Węgorzewie i okolicy.

Prosta hodowla


Na pytanie, jak funkcjonuje i z czego czerpie dochody tego typu gospodarstwo ekoturystyczne, gospodarze rzecz jasna nie udzielą precyzyjnej odpowiedzi. Potwierdzą, że istotną częścią dochodów są dopłaty unijne z tytułu produkcji prowadzonej metodami ekologicznymi i z tytułu uczestnictwa w kilku programach rolnośrodowiskowych. Gospodarstwo w całości (56 ha powierzchni, w tym 32 ha trwałych użytków zielonych) objęte jest certyfikatem produkcji ekologicznej potwierdzonym przez Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych. Oznacza to, że cała produkcja rolnicza, zarówno roślinna jak i zwierzęca, prowadzona jest bez stosowania środków chemicznych, a tylko z wykorzystaniem preparatów biologicznych i biodynamicznych. Produkcja roślinna to przede wszystkim siano z trwałych użytków zielonych i mieszanka zbożowa na ziarno dla bydła w okresie zimowym i ziemniaki na potrzeby własne i gości, a także jako pasza dla zwierząt. Plony upraw polowych nie są zbyt wysokie, na przykład mieszanka zbożowa daje plon ziarna około 30 t z hektara, ale przy zasiewanym areale zaspakajają one z nawiązką potrzeby paszowe i są w części sprzedawane.

System chowu dwóch głównych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie jest w dużym stopniu naturalny. Stado bydła mięsnego limousine (1 buhaj, 17 krów i ich potomstwo) utrzymywane jest w jednej grupie na pastwisku ogrodzonym prostym pastuchem elektrycznym. Stosowane jest wolne krycie, a buhaj przez cały rok przebywa razem z krowami, które odchowują swoje potomstwo. Wprowadzenie kilka lat temu tego systemu zamiast inseminacji pozwoliło uzyskać zdecydowaną poprawę wyników rozrodu. Od kilku pokoleń w stadzie bydła prowadzone jest konsekwentne krzyżowanie wypierające licencjonowanymi buhajami rasy limousine. Aktualnie większość krów ma już blisko 90 proc. udziału krwi tej rasy mięsnej. Odchowane jałówki przeznacza się głównie na remont własnego stada, natomiast buhajki sprzedaje na rzeź. Mimo że chów bydła prowadzony jest w pełni ekologicznie, hodowca może sprzedawać żywiec tylko w normalnym trybie i jak na razie nie uzyskuje żadnych dodatkowych profitów ze sprzedaży kulinarnej wołowiny ekologicznej.

limousine.jpg

Autor: B. Borys

Opis: Krowa limousine karmiąca cielę na pastwisku.

Krowy limousine pasą się razem z owcami skudde, co pozwala na bardziej optymalne wykorzystanie wszystkich roślin w runi pastwiskowej i zapewnia pełną pielęgnację trwałych użytków zielonych. Owce tej rasy mają bardzo małe wymagania paszowe i dlatego gospodarstwo jest w pełni samowystarczalne paszowo, nie licząc konieczności wzbogacania naturalnej paszy dodatkami mineralnymi. Murowane budynki inwentarskie zapewniają znacznie lepszą ochronę przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi niż niezbędne minimum. Nakłady pracy na pielęgnację i nadzór nad stadem są więc minimalne. Utrzymywanie tej właśnie rasy owiec pozwala, przy bardzo małych nakładach, spełniać ostre wymagania stawiane gospodarstwom ekologicznym i te dodatkowe wynikające w udziału w kilku programach rolnośrodowiskowych.

Gospodarstwo na Mazurach 

Autor artykułu jest znanym profesorem zootechniki, specjalizującym się w hodowli owiec. Jako zootechnika interesowało go funkcjonowanie gospodarstwa agroturystycznego utrzymującego normalne stada produkcyjne zwierząt gospodarskich. Wybrał się więc jako gość do jednego z takich gospodarstw we wsi Wężówko, niedaleko Węgorzewa na Mazurach, należącego do Anny i Wojciecha Oczkowskich. O takim wyborze zadecydował sentyment do tego regionu, gdzie blisko 40 lat temu zaczynał swoją drogę zawodową po studiach zootechnicznych. Pracował w tamtejszych PGR-ach, co prawda tylko przez dwa lata, ale to wystarczyło, aby przez następne kilkadziesiąt wracać tam prawie rokrocznie jako turysta szukający ciekawego i nietypowego wypoczynku. A drugi powód wyboru gospodarstwa państwa Oczkowskich to hodowane przez nich bydło mięsne rasy limousine i jedyne w naszym kraju stado owiec rasy skudde. Co ciekawe, ta niespotykana już u nas rasa owiec pochodzi z terenów dzisiejszych Mazur, gdyż w XIX wieku hodowano ją dość masowo w Prusach. Z powodu działań wojennych w czasie II wojny światowej owce te prawie całkowicie wyginęły. W ostatnich 20 latach hodowcom niemieckim udało się jednak odnaleźć zachowane owce tej rasy i odtworzyć jej populację. Profesor B. Borys chciał się naocznie przekonać, jak funkcjonuje normalny chów tych zwierząt w warunkach gospodarstwa ekoturystycznego.

Autor jest pracownikiem naukowym w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej

Źródło: "Farmer" 19/2008



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.214.224.207
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.