PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak usprawnić rejestrację produktów regionalnych

Zdaniem eurodeputowanego Czesława Siekierskiego (Europejska Partia Ludowa, PSL) zbyt długi jest okres rozpatrywania przez Komisję Europejską złożonych przez Polskę wniosków o rejestracje produktów regionalnych. Od przekazywania wniosku do KE przez polskie ministerstwo. Do czasu jego opublikowania mijają bowiem blisko 3 lata, chociaż zgodnie z art.6 rozporządzenia nr 510/2006 KE ma 12 miesięcy na rozpatrzenie danego wniosku.



Od bardzo długiego czasu na rozpatrzenie czekają wnioski dotyczące rejestracji między innymi kiełbasy lisieckiej (od 8.03.2006 r.), podkarpackiego miodu spadziowego (od 5.12.2006 r.), karpia zatorskiego (od 26.04.2007 r.), , fasoli korczyńskiej (od 29.03.2007 r.), śliwki szydłowskiej (od 23.07.2007 r.), fasoli wrzawskiej (od 24.09.2007 r.), miodu drahimskiego (od 9.07.2007 r.) czy obwarzanka krakowskiego (od 4.02.2008 r.).

Produkty regionalne, cechują się wyjątkową jakością i unikalnymi walorami smakowymi. Poza tym przyczyniają się nie tylko do podtrzymywania tradycji i ochrony dziedzictwa kulturowego, ale przede wszystkim do promocji regionu, z którego pochodzą i powstawania nowych miejsc pracy. Dlatego też zdaniem Siekierskiego nowa polityka jakości Unii Europejskiej (aktualnie trwa jej przegląd ) powinna "otworzyć się" bardziej na produkty z nowych państw członkowskich. W związku z tym nasz europoseł zastanawia się czy KE ma pomysł jak usprawnić proces badania wniosków.

- Obecnie większość zarejestrowanych produktów pochodzi z czterech państwa członkowskich. Wymogi, które należy wypełnić, aby zarejestrować dany produkt muszą być przejrzyste i zrozumiałe dla wnioskodawców (producentów) i konsumentów. Państwa członkowskie UE mają wiele wspaniałych produktów do zaoferowania konsumentom. Nie mniej ważna od procedury rejestracji jest także promocja tych produktów. Aby konsumenci kupowali produkty najpierw muszą się o nich dowiedzieć, że w ogóle istnieją. Wtedy możemy też być pewni, że będzie się rozwijać, tzw. turystyka żywnościowa (food turism) - mówi Czesław Siekierski.

Źródło:farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.107.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.