PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiełbasa lisiecka zarejestrowana

Komisja Europejska zarejestrowała kolejny, dwudziesty już polski produkt jako chronione oznaczenie geograficzne. Jest nim kiełbasa lisiecka.



Kiełbasa lisiecka ma kształt wianka uformowanego zgodnie z naturalnym skrętem osłonek, wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego odpowiednio rozdrobnionego i przyprawionego. Kiełbasa ta poddawana jest procesowi naturalnego wędzenia i pieczenia przy wykorzystaniu tradycyjnych wędzarni komorowych, w których źródłem dymu i ciepła jest drewno z drzew liściastych - olchy, buku lub drewno z drzew owocowych. Proces wędzenia i pieczenia jednej partii kiełbasy trwa około 3,5 - 4,5 godziny. Kiełbasa lisiecka może być wytwarzana jedynie w dwóch gminach - Czernichów i Liszki w powiecie krakowskim w województwie małopolskim.

Do specyficznych cech kiełbasy lisieckiej należy jej skład - 85% mięsa pozyskiwanego do produkcji pochodzi z odpowiednich mięśni szynki wieprzowej. Ponadto, większość mięsa do produkcji tej kiełbasy jest grubokrojona (kostki o boku 3-5 cm), co widoczne jest na przekroju poprzecznym. Produkt ten swoje właściwości zawdzięcza lokalnej technologii wytwarzania i kunszcie producentów wynikających z wieloletnich tradycji masarskich.

Przed wprowadzeniem do obrotu produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę, producenci muszą poddać się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Ma ona na celu potwierdzenie, że na każdym etapie wytwarzania danego produktu spełnione zostały wymagania specyfikacji. Pozytywny wynik kontroli jest gwarancją wysokiej jakości produktu, co w konsekwencji odgrywa ogromną rolę przy budowaniu zaufania konsumentów i powoduje wzrost popytu na dany produkt.Grupa producencka kiełbasy lisieckiej, czyli Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej, wybrała Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz jednostki certyfikujące - COBICO Sp. z o.o. i Biocert Małopolska Sp. z o.o. jako organy uprawnione do przeprowadzania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.

Źródło: IJHARS/farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 44.192.54.67
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.