Sieja miedwieńska od wieków zamieszkuje wody jeziora Miedwie niedaleko Stargardu Szczecińskiego. Ryba wywodzi się z rodziny łososiowatych, podrodziny głąbielowatych. Sieję poławiali już w XIII w. cystersi, którzy założyli w XII w. w pobliskim Kołbaczu klasztor. Dla cystersów ryby żyjące w Miedwiu były tak cenne, że oddali w lenno jedną ze swoich posiadłości, aby uzyskać prawo do połowów w jeziorze, w tym siei miedwieńskiej. Jednym z produktów wytwarzanych z tej smacznej ryby jest miedwianka, czyli sieja wędzona.
Tradycja wypiekania chleba gwdowskiego sięga 1945 r. Aby otrzymać ten chleb, trzeba poświęcić kilka dni na przygotowanie składników. Jeszcze w 60. latach XX w. zakwas i ciasto wyrabiane były w drewnianej niecce lub dzieży, a chleb pieczony był w piecach chlebowych wybudowanych w latach 30.
Aby produkt uzyskał status regionalny, musi spełniać wiele warunków, m.in. powstawać z wykorzystaniem tradycyjnych metod, które są używane od co najmniej 25 lat. Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierowane są do marszałków województw, którzy wysyłają je do ministra rolnictwa. Resort decyduje o wpisaniu na listę.
Na liście produktów regionalnych z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.
Komentarze