PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kontrola znakowania

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta. Zobacz jakie były wyniki.



Kontrolę przeprowadzono w 114 podmiotach gospodarczych, w tym w 11 przetwórniach ekologicznych. Wymienione artykuły rolno-spożywcze skontrolowano u:
- 54 producentów napojów bezalkoholowych,
- 21 producentów fermentowanych napój winiarskich,
- 22 producentów herbat i herbatek owocowych,
- 17 producentów kawy.

Objęto nią:
- w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych – 22 partie kawy palonej mielonej, o łącznej masie 51 158 kg,
- w zakresie znakowania – 571 partii artykułów rolno-spożywczych, o łącznej wielkości 138 993 kg i 38 213 hl (z czego 19 partii produktów, o łącznej wielkości 757 kg i 8 hl pochodziło z przetwórni ekologicznych), w tym:
- 247 partii napojów bezalkoholowych reprezentujących wielkość 25 349 hl, w tym 4 partie napojów bezalkoholowych ekologicznych, o łącznej objętości 8 hl,
- 114 partii fermentowanych napojów winiarskich reprezentujących wielkość 12 864 hl,
- 154 partie herbat i herbatek owocowych reprezentujących wielkość 64 778 kg, w tym 13 partii herbat i herbatek owocowych ekologicznych, o łącznej masie 482 kg,
- 56 partii kawy reprezentujących wielkość 74 215 kg, w tym 2 partie kawy ekologicznej, o łącznej masie 275 kg.

Jakie były wyniki kontroli?
- parametry fizykochemiczne

Na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. Na podstawie wyników biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.
- znakowanie
Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w 152 partiach, co stanowiło 26,6 % ogółem skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych (z czego w 6 partiach produktów pochodzących z przetwórni ekologicznych - 31,6 % skontrolowanych w tym zakresie produktów ekologicznych), w tym:
- 81 partiach napojów bezalkoholowych - 32,8 % ogółem skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
- 21 partiach fermentowanych napojów winiarskich - 18,4 % ogółem skontrolowanych partii fermentowanych napojów winiarskich,
- 35 partiach herbat i herbatek owocowych - 22,7 % ogółem skontrolowanych partii herbat i herbatek owocowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
- 15 partiach kawy - 26,8 % ogółem skontrolowanych partii kawy.

Nieprawidłowości dotyczyły głównie:
w przypadku napojów bezalkoholowych:
- braku dodatkowych określeń: „zawiera cukier/cukry i substancję/e słodzącą/e” oraz „zawiera źródło fenyloalaniny”,
- użycia nazwy sugerującej, iż produkt wyprodukowano na bazie soku owocowego, podczas gdy część lub całość soku była zastąpiona aromatami, np. "Napój cytrynowy" zamiast "Napój o smaku cytrynowym",
- braku lub podania nieprawidłowej daty minimalnej trwałości, tj. podanie na opakowaniu daty minimalnej trwałości przekraczającej o 6 miesięcy datę ważności ustaloną dla tego produktu w specyfikacji – co zostało uznane za zafałszowanie środka spożywczego,
- nieprawidłowego podania informacji dotyczących składu środka spożywczego, np. nie podanie składników w kolejności malejącej, wykazanie w składzie komponentów faktycznie nieużytych do produkcji wyrobu,
- umieszczenia na etykiecie produktu nie będącego produktem ekologicznym sformułowania „ECO+”,

w przypadku fermentowanych napojów winiarskich:
- umieszczenia na etykiecie wykazu składników, w którym podano: moszcze i soki owocowe, co wprowadza konsumenta w błąd co do składu, sugerując, że składniki te zostały dodane do wyrobu gotowego,
- umieszczenia na etykiecie niewłaściwego wyrażenia określającego moc alkoholu, tj.: "Alk. 15-18%" zamiast "alk. 15 % obj.",
- wprowadzania konsumenta w błąd co do rodzaju środka spożywczego, np. poprzez umieszczenie na etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego rysunku kiści winogron (co sugeruje, że wyrób jest winem gronowym) lub wizerunku pszczoły z plastrem miodu sugerującego, że wyrób jest miodem pitnym,
- użycie nazwy "WINO" do określenia wyrobu, który jest w rzeczywistości fermentowanym napojem winiarskim, sprecyzowanym jako napój winopochodny aromatyzowany,
- wprowadzania konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego przez użycie w przypadku fermentowanego napoju winiarskiego nazwy „LUX Gorzka Żołądkowa”, która sugeruje inny rodzaj wyrobu,

w przypadku herbat i herbatek owocowych:
- wprowadzania konsumenta w błąd co do składu i rodzaju środka spożywczego poprzez stosowanie oznakowania, np. podanie nazwy: "Herbata zielona Pigwa" sugerującego, iż smak i aromat herbaty pochodzi od zastosowanych w produkcji owoców, podczas gdy faktycznie w produkcji zastosowano tylko aromat,
- użycia nieprawidłowego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia, np. "Najlepiej spożyć przed:" podając miesiąc i rok, zamiast „najlepiej spożyć przed końcem”,
- nie podania obok liczby porcji (sztuk) masy netto ogółem środka spożywczego,
-  przypisywania środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływanie się do takich właściwości, np. umieszczenie oświadczenia zdrowotnego: „Wzmacnia ciało i umysł, pomaga zwalczyć stres”,
- wprowadzania konsumenta w błąd poprzez umieszczenie na produkcie nieekologicznym napisu: "Biofix Trio" sugerującego, że jest to wyrób ekologiczny,

w przypadku kawy:
- braku kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej,
- nieuprawnionego użycia zwrotu „kawowy”, podczas gdy receptura oraz wykaz składników produktu będącego napojem z cykorii instant potwierdzają brak kawy w środku spożywczym,
-  braku informacji o wartości odżywczej podczas gdy umieszczono oświadczenie żywieniowe/zdrowotne, np. „bogate źródło przeciwutleniaczy”,
-  umieszczenia na opakowaniu nieprawdziwych informacji dotyczących miejsca pochodzenia kawy, tj. podano, iż miejscem pochodzenia jest Brazylia i Indonezja, podczas gdy zgodnie z okazaną dokumentacją miejscem pochodzenia jest Kolumbia i Gwatemala,
-  zastosowania na opakowaniu sformułowania: „Cafe de Colombia” będącego chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG) dla produktu nie objętego rejestracją w tym zakresie.

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że niezgodności w zakresie znakowania, w odniesieniu do poszczególnych asortymentów objętych niniejszą kontrolą, kształtują się na poziomie 18,4 &pide; 32,8 proc. partii. Największy odsetek nieprawidłowości stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych (32,8 proc.), natomiast najniższy w przypadku fermentowanych napojów winiarskich (18,4 proc.). Poziom nieprawidłowości dotyczących znakowania herbat i herbatek owocowych oraz kawy wynosi odpowiednio 22,7 i 26,8 proc.

Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w latach 2006-2009 stwierdzono poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich oraz herbat i herbatek owocowych.

W przypadku napojów bezalkoholowych nastąpiła poprawa jakości w zakresie znakowania w stosunku do 2009 roku, natomiast w porównaniu do wyników z poprzednich lat procent nieprawidłowości w znakowaniu utrzymywał się na podobnym poziomie (od 26 do 35 proc.). Analizując wyniki kontroli kawy, obserwujemy poprawę jakości w zakresie znakowania w stosunku do wyników z lat 2007–2009.

W przypadku fermentowanych napojów winiarskich obserwujemy bardzo wysoki poziom nieprawidłowości (ponad 40 proc.) utrzymujący się od kilku lat. Dopiero wyniki bieżącej kontroli wykazały znaczącą poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich (o 24 p. p. w porównaniu do wyników kontroli z 2009 roku).

Analiza wyników bieżącej kontroli oraz kontroli przeprowadzonych w poprzednich latach wskazuje znaczną poprawę jakości w zakresie prawidłowości znakowania kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych. Pomimo widocznego spadku nieprawidłowości w znakowaniu w stosunku do wyników kontroli z 2009 roku, nadal do obrotu są wprowadzane artykuły niewłaściwie oznakowane, dlatego też uzasadnione jest przeprowadzanie dalszych, systematycznych kontroli w powyższym zakresie.

Źródło: IJHARS/farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.