PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KRIR o projekcie rozporządzenia dotyczącego rzeźni o małych zdolnościach produkcyjnych

KRIR o projekcie rozporządzenia dotyczącego rzeźni o małych zdolnościach produkcyjnych KRIR popiera inicjatywę, ale krytykuje projekt rozporządzenia ws. małych ubojni rolniczych Foto: pixebay

Autor: Grzegorz Tomczyk

Dodano: 03-06-2019 08:50

Tagi:

Zbyt ograniczony zasięg i niskie limity, nieuregulowane zasady nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego oraz brak jednoznacznych wskazań, co do opodatkowania działalności. KRIR popiera inicjatywę resortu, ale krytykuje braki w projekcie.



Zarząd KRIR przedstawił opinię do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw. Samorząd rolniczy chwali inicjatywę resortu w kwestii opracowania i wdrożenia takich rozwiązań, które są przez rolników oczekiwane. Do rządowego projektu ma jednak sporo uwag i proponowane przepisy uważa za mocno niedoskonałe i niepełne.


Samorządowcy zauważają, że np. nie ma uzasadnienia ograniczenie uboju zwierząt w danej rzeźni do tych pochodzących jedynie z gospodarstw na terenie powiatu. Postulują, by zapis ten rozszerzyć chociaż o powiaty sąsiednie. W ograniczeniu ilości ubijanych zwierząt, należałoby zaś wziąć pod uwagę wydajność ubojową i dostosować limity do (co najmniej) limitów sprzedawanego mięsa, określonych w przepisach dotyczących RHD. „Zaproponowany w projekcie limit uboju drobiu i zajęczaków w stosunku do limitów uboju innych zwierząt, naszym zdaniem jest za niski i należy go zwiększyć. Limit 25 sztuk dziennie to około 100 kg żywej wagi, a w innych kategoriach czy to trzody pow. 15 kg lub dużych sztuk bydła, koni, dzienny limit to ok. 600 kg żywca.” – czytamy w uzasadnieniu stanowiska.


KRIR przyznaje, że wprowadzane przepisy wychodzą naprzeciw zgłaszanym postulatom rolników, bo umożliwienie funkcjonowania rolniczych ubojni powinno w znacznej mierze ułatwić rolnikom prowadzenie sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego czy działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej w ramach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego. To, czy rolnicy będą z tych rozwiązań w przyszłości korzystać, zależy jednak w głównej mierze od szczegółowych regulacji prawnych dotyczących m.in. nadzoru sanitarno-weterynaryjnego, jak również zasad opodatkowania takiej działalności. KRIR zauważa, że przesłanym do zaopiniowania projekcie te problemy nie zostały naświetlone, a bez tych informacji trudno się do proponowanych rozwiązań całościowo odnosić.

Izby wnoszą więc o uzupełnienie projektu. Jednocześnie postulują, by prowadzenie przez rolników małych ubojni nie wiązało się z koniecznością założenia działalności gospodarczej, a w konsekwencji przejścia z KRUS do ZUS. Rolnicy zainteresowani uruchomieniem takiej ubojni nie powinni też być zmuszani do obywania 3-miesięcznych praktyk, bo odpowiednie doświadczenie z reguły posiadają. Zdaniem KRIR, ubojnia rolnicza powinna podlegać uproszczonej formie zatwierdzenia, a „przed wejściem w życie rozporządzenia zasadnym byłoby opracowanie przez GIW ujednoliconej instrukcji, według której przeprowadzane będą kontrole i odbiory rzeźni rolniczych” – sugerują izby rolnicze.

„Ponadto mając na względzie, iż proponowana w projekcie możliwość uboju własnych zwierząt w rzeźniach rolniczych ma służyć na potrzeby własnego przetwórstwa w ramach RHD czy MOL, należałoby rozważyć wprowadzenie przepisu o minimalnym procencie sztuk ubijanych pochodzących z gospodarstwa właściciela „małej rzeźni” – uważa KRIR.

Nade wszystko samorządowcy zwracają resortowi uwagę na fakt, że ograniczenia w skali produkcji rzutują na opłacalność takiej działalności. Limity muszą więc iść w parze z ograniczeniem biurokracji i ograniczeniem do minimum kosztów prowadzenia ubojni. W ramach tych kosztów mieszczą się choćby opłaty za opiekę i nadzór weterynaryjny, czy badanie mięsa.

 



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.13.39
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.