PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Królestwo piwa

Autor: Arkadiusz Artyszak

Dodano: 08-12-2006 09:03

Tagi:

Pilzno jest Mekką miłośników piwa. Znajduje się tam największy producent czeskiego piwa



Pierwsze wzmianki o warzeniu piwa w Pilznie pochodzą z roku 1307. Na skalę przemysłową rozpoczęto je produkować w roku 1842, gdy zbudowano pierwszy browar. W tym czasie w piwowarstwie rozwinęła się metoda dolnej fermentacji piwa, która wymagała chłodzenia kadzi fermentacyjnych. Browar Plznesky Prazdnoj jako pierwszy przeniósł fermentację i dojrzewanie piwa do chłodzonych lodem piwnic, które dziś mogą zwiedzać turyści.

Na odwiedzających czeka wiele atrakcji. Można nie tylko zwiedzić zakład i zobaczyć produkcję piwa. Bardzo interesująca jest część zabytkowa zakładu, a przede wszystkim Muzeum Piwa nazywane Światem Piwa. Do jego tworzenia przystąpiono już w roku 1929. Zgromadzono tu wszystkie eksponaty związane z warzeniem piwa, np. kolekcję etykiet, kufli, butelek, puszek, beczułek i beczek oraz sprzęt laboratoryjny używany przez piwowarów przed wieloma laty. Obok muzeum znajduje się dobrze zachowana gotycka słodownia, w której przygotowywano słód z jęczmienia, a także 18-metrowa studnia, w której czerpano wodę do namaczania ziarna podczas słodowania. Na koniec zwiedzania obowiązkowa jest degustacja świeżego piwa, prosto z beczki.

W wielu krajach produkowane jest piwo na licencji i zgodnie z recepturą z Pilzna. Nad jego jakością stale czuwają czescy kontrolerzy, którzy często wyrywkowo ją sprawdzają. Jesienią ubiegłego roku okazało się, że najlepszą jakość uzyskano w polskim zakładzie w Tychach Piwa pilzneńskie: jasne, o chmielowym aromacie i goryczkowym smaku, stanowią obecnie aż 90 proc. polskiej produkcji piwa.

Na wyprodukowanie 100 litrów piwa potrzeba 16 kg słodu jęczmiennego i 6-7 g alfakwasów, otrzymywanych z ok. 200 g szyszek chmielowych. By uzyskać 100 kg słodu, trzeba zużyć ok. 120 kg jęczmienia. Według Międzynarodowej Organizacji Chmielarskiej (IHB) w roku 2003 w Czechach uprawiano prawie 6 tysięcy hektarów chmielu, czyli trzykrotnie więcej niż w Polsce. U nas nie zakładano w tym czasie nowych plantacji, a Czesi posadzili 100 hektarów nowych chmielników. Nasi południowi sąsiedzi zebrali ponad 5 tysiąc ton szyszek, czyli ponaddwukrotnie więcej niż rolnicy polscy. W Czechach nadal dominuje uprawa odmian aromatycznych chmielu, w Polsce zaś popularniejszy stał się chmiel goryczkowy. Lepiej się on nadaje do produkcji piwa według nowoczesnej technologii, w której zamiast całych szyszek wykorzystuje się granulaty i ekstrakty chmielowe. Są one wygodniejsze do stosowania i pozwalają bardzo precyzyjnie określić ilość podanych alfakwasów, a to zapewnia uzyskiwanie piwa jednakowej jakości. Jednak powstawanie nowych chmielników w Czechach świadczy, że nasi południowi sąsiedzi zmieniają dobór odmian chmielu. Obsadzają je teraz odmianami

Źródło: "Farmer" 02/2005



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.232.51.240
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.