PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Laboratorium smaku w Łodzi

W niedzielę 17 października w trakcie III Targów Naturalnej Żywności



Podczas laboratoriów zostaną omówione techniki produkcji oraz dojrzewania serów produkowanych w Polsce. Zaprezentowane zostaną też rodzaje podpuszczek. Organizatorzy przedstawią najczęściej stosowane triki kamuflujące brak jakości przy produkcji serów.

-W panelu degustacyjnym spróbujemy takie sery, jak: Bursztyn, Rubin, Carski, Marbier, Ser Smażony z Nowego Tomyśla oraz eksperymentalnego Oscypka z porostem pleśni. W degustacji będą sery zarówno z mleka niepasteryzowanego, jak i pasteryzowanego. Omówimy techniki łączenia serów i win. Przynajmniej dwa wina będą towarzyszyły degustacji oraz klasyczne dodatki do degustacji serów: surowa gruszka, miód akacjowy, orzechy, migdały oraz konfitury z jagód i wiśni – mówi Katarzyna Drobińska z Międzynarodowych Targów Łódzkich

Ponadto w trackie warsztatów goście odwiedzający targi będą mogli zapoznać się również z charakterystyką chowu gęsi i ilością polskich, autochtonicznych ras. Uczestnicy spróbują półgęski, smalec gęsi, oryginalne foie gras oraz słynną okrasę z gęsiny oraz postarają się dobrać do nich właściwe trunki: klasyczne wino czerwone, węgierski Tokaj Aszu, polskie miody pitne Macieja Jarosa.

Organizatorzy zaplanowali również Laboratorium Nalewek Polskich, w trakcie trwania którego będzie można zapoznać się z klasycznymi i autorskimi technikami wytwarzania polskich nalewek (dobór owoców i kwiatów, rodzaje alkoholu, przygotowanie urządzeń i wody, macerowanie, dojrzewanie, etc.). Uczestnicy zdegustują przynajmniej 5 rodzajów nalewek (żurawinówka, z kwiatów z czarnego bzu, wiśniówka, nalewka imbirowa oraz z cytrynowca) wraz z różnymi produktami, takimi jak ciasto drożdżowe, wędliny, sery długo dojrzewające, czekolada. Na zakończenie laboratorium będzie można kupić podręcznik wytwarzania nalewek, przygotowany przez najlepszego w Polsce mistrza nalewek, Hieronima Błażejaka.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.3.192
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.