Od natury możesz uzyskać całą paletę kolorów - niektóre zaskakujące - od intensywnych po całkiem blade. Od trwałych po ścierające się. Każda pisanka będzie trochę inna - oryginalna.

Pamiętaj - efekt farbowania zależy od koncentracji barwnika, od koloru jajka jakiego użyjesz i od tego jak długo jaja będą zanurzone w barwniku. Na uzyskanie ładnego, intensywnego barwnika potrzeba sporo rośliny, z której go robimy, nie żałuj obierek, łupin, itp. - zawsze lepiej mieć barwnik trochę za mocny niż blady.

Jajka (najlepiej nie super-świeże) przed farbowaniem trzeba oczyścić, żeby nic nie przywierało do skorupki. Ugotuj je na twardo. Jeśli chcesz uzyskać jasne kolory użyj białe jajka; bardzo trudno np. uzyskać kolor żółty na ciemnych skorupkach.

Oto lista popularnych roślin, dających ładne barwniki:
• czerwona kapusta - niebieski na białych jajach, zielono-morski na brązowych jajach;

• łupiny z czerwonej cebuli - lawendowy lub czerwony;

• łupiny z żółtej cebuli - pomarańczowy lub rdzawo czerwony;

• trawa zbożowa - zielony;

• skórki z pomarańczy - żółty (na białych jajach);

• buraki - różowy lub bordowy;

• szyszki olchy - złoto-brązowy lub ciemny brąz

Aby przygotować naturalny barwnik posiekaj (grubo) liście kapusty, poździeraj suche łupiny z cebuli, pokrój buraki, itd. W garnku ze stali nierdzewnej, zalej je niedużą ilością wody, ale pamiętaj, że musi jej wystarczyć na kompletne zanurzenie jaj, które chcesz zabarwić. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut, lub do momentu, gdy stwierdzisz, że kolor ci się podoba. Zbadaj próbkę na białym talerzu. Barwnik jest gotowy, gdy jest kilka odcieni ciemniejszy od tego, który chcesz uzyskać na jajku.

Przecedź wywar przez sito o drobnych oczkach i uzyskany roztwór wlej do naczynia, w którym jaja będą się farbować, np. do słoika. Dodaj łyżkę octu - pomoże to skorupce jajka lepiej absorbować barwnik. Ostrożnie włóż do roztworu lekko ciepłe jajka. Zostaw do umalowania.

Różne barwniki różnie są wchłaniane przez skorupkę. Jedne całkiem szybko - np. z cebuli, inne potrzebują więcej czasu i po schłodzeniu najlepiej umieścić je w lodówce, nawet na kilka godzin, aż do usiągnięcia żądanego koloru. Po prostu sprawdzaj efekt co jakiś czas.

Na koniec, aby pisanki miały żywy kolor i ładnie błyszczały posmaruj je niewielkią ilością smalcu lub oleju, a potem delikatnie wytrzyj. Naturalnie barwione pisanki nadają się do zjedzenia, tylko trzeba je do tego czasu przechowywać w lodówce.

Na koniec jeszcze kilka barwiących produktów z kuchni i ogrodu, z którymi warto poeksperymentować:

• herbaty (napary): rumiankowa - daje żółty kolor, z hibiskusa - fiolet, zielona - zyskamy bladą zieleń;

• kawa (napar) - daje odcień brązowy;

• soki: z czerwonych winogron - daje kolor lawendowy, wiśniowy - czerwony;

• jagody z puszki z sokiem - niebieski;

• gotowane liście szpinaku albo barwinku - zielony;

• przyprawy: mielony kminek, kurkuma - kolor żółty;

• gotowane kwiaty mniszka lekarskiego (mleczu) - żółty.