PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowy udziałowiec PKM

Podlaskie Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej przystąpi do spółki Polski Klaster Mięsny (PKM). Będzie o już dziewiąty jej udziałowiec. Uczestnictwo producentów żywca wieprzowego, daje przemysłowi gwarancję pozyskania surowca wysokiej jakości a dla rolnikom zapewnia atrakcyjną cenę i zbyt.



Zawiązaną w czerwcu tego roku spółkę Polski Klaster Mięsny, tworzyło dotąd 8 firm: ZM Wierzejki, Pekpol Ostrołęka, ZM Dobrosławów, ZM Kawiks, ZM Niewieścin, ZM Nowak, ZM Zyguła i ZM Peklimar. Chęć przystąpienia do niej zgłosiło Podlaskie Zrzeszenie Producentów Trzody Chlewnej. Nadzwyczajne Walne Zebranie spółki przegłosowało pozytywnie niezbędną w tej sprawie uchwałę. Była to właściwie formalność, gdyż już wcześniej udziałowcy wyrazili otwartość na takie rozwiązanie.

Nowy udziałowiec wychodzi naprzeciw potrzebom spółki która dąży do wprowadzenia na rynek wyrobów wędliniarskich produktów najwyższej klasy, spełniających kryteria systemu jakości o nazwie – jakość tradycyjna. Wypełnienie ich wymaga od zakładów korzystania z mięsa najwyższej jakości. W ocenie przemysłu gwarancję taka dają wyłącznie świnie ras rodzimych, utrzymywane w specyficznych warunkach tyczu półintensywnego. Przyjęte przez Klaster kryteria chowu w znacznym stopniu pokrywają się z zasadami tuczu tradycyjnego, dominującego jeszcze do niedawna we wschodniej części kraju. Dołączenie do spółki Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej należy więc uznać za bardzo rozsądne i dobrze rokujące na przyszłość powiązanie producenckie.

Przyjęta przez Polski Klaster Mięsny strategia rozwoju zaplecza surowcowego wyklucza przypadkowe źródła zakupu mięsa. Niezbędne jest zatem nawiązanie współpracy wieloletniej umożliwiającej stabilność i przewidywalność jakości surowca mięsnego, jego standaryzacji i certyfikacji.

Chów świń pod potrzeby PKM zawiera kilka bardzo istotnych ograniczeń. Obejmują one:
• Korzystanie wyłącznie ze świń ras: pbz, wbp i ich krzyżówek,
• Utrzymywanie zwierząt wyłącznie na ściółce,
• Ograniczenie liczby tuczonych zwierząt do max. 600 sztuk w gospodarstwie i jednocześnie 300 sztuk w jednym gospodarstwie,
• Zwiększonej normy minimalnej powierzchni na zwierzę w kojcu,
• Żywienie zwierząt musi być oparte o ziarno zbóż: min. 50 proc. w paszy dla zwierząt do 12 tyg. życia i min. 75 proc. po przekroczeniu tego wieku,
• Minimalny okres tuczu – 26 tygodni,
• Wszystkie komponenty paszowe muszą być opatrzone certyfikatem „wolny od GMO” i dlatego dopuszczalne będzie korzystanie wyłącznie ze śruty soi odmian konwencjonalnych,
• Niedopuszczalne będzie także korzystanie w trakcie tuczu z antybiotyków jako stymulatorów wzrostu.

Przewidziane są także wymogi dodatkowe, obejmujące udokumentowanie stosowanym dokumentem, że zwierzęta nie posiadają genu stresu, oraz umieszczenie w uchu każdej sztuki kolczyka z informacją o tygodniu jej urodzenia. Ostatnie obostrzenie ma zapobiec dostarczaniu do zakładów mięsnych „brojlera świńskiego”, którego mięso jest niedojrzałe i nie kwalifikuje się do produkcji najwyższej jakości.
Więcej na temat warunków współpracy można znaleźć w 14 numerze FARMER-a z tego roku.

Źródło: farmer.pl



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.239.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.