PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ochratoksyny A w mące i pieczywie

Wspólny komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w sprawie OCHRATOKSYNY A w mące.



W związku z informacjami szeroko komentowanymi w mediach dotyczącymi zanieczyszczenia ochratoksyną A mąki i pieczywa informujemy, że dotychczasowe działania podjęte przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie potwierdzają istnienia zagrożenia dla życia i zdrowia, niemniej jednak podjęte specjalne środki  w tym zakresie są kontynuowane.

Państwowa Inspekcja Sanitarna, poza rutynową kontrolą, wzmocniła nadzór nad zakładami przemysłu zbożowo - młynarskiego, piekarniami oraz innymi zakładami, stosującymi jako główny surowiec mąkę i inne przetwory zbożowe. Aktualnie przeprowadzane są kontrole u przedsiębiorców i pobierane próbki do badań w kierunku ochratoksyny A. Są to działania podjęte zgodnie z tzw. "zasadą ostrożności", ponieważ rutynowo Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadza ok. 800 badań laboratoryjnych rocznie w kierunku mykotoksyn, w tym ochratoksyny A. Takie działania będą kontynuowane w roku 2007r. i w latach kolejnych.

Równocześnie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zgodnie z zatwierdzonym w listopadzie 2006 r. Ramowym Planem Kontroli na rok 2007, od dnia 22 stycznia realizuje  planowaną kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych.

W ramach tej kontroli, którą przeprowadzać będą wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w całym kraju kontrolą zostanie objętych łącznie ok. 130 zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego. Jednym z elementów kontroli  jest również pobór  próbek różnych typów mąki pszennej i żytniej w celu dokonania badań w zakresie jakości handlowej.
Na szczeblu wojewódzkim będzie kontynuowana bezpośrednia współpraca pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej a Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Stosowne polecenie wydał Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległym jednostkom. Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ramach swojego obszaru nadzoru zwrócą szczególną uwagę na cechy organoleptyczne produktów zbożowo-młynarskich, zarówno samej mąki jak i ziarna zbóż, mogące wskazywać na zmiany jakościowe surowców i produktów świadczące o potencjalnym zagrożeniu ochratoksyną A.
W ramach współpracy wszelkie stwierdzone nieprawidłowości i podejrzenia będą przekazywane organowi urzędowej kontroli żywności - Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która będzie wykonywała badania analityczne w kierunku mykotoksyn. Wszystkie badania zostaną wykonane w akredytowanych urzędowych laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Monika Rzepecka

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.220.230
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.