PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ogólne założenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000.

Organizacje, które produkują, przetwarzają, magazynują lub dostarczają żywność muszą spełniać szczególnie wysokie wymagania dotyczące bezpieczeństwa jej wprowadzania na rynek.



Wychodząc naprzeciw wymaganiom współczesnego klienta podmioty działające na rynku spożywczym wykazują coraz większą potrzebę zademonstrowania, iż w pełni kontrolują wszelkie zagrożenia mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo produkowanej żywności.

Aby umożliwić firmom związanym z przemysłem spożywczym spełnienie tych oczekiwań International Standard Organization (ISO) opracowała normę łączącą zasady systemu HACCP z wymaganiami Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP) wspartą dodatkowo o założenia systemu zarządzania jakością.

Wymagania zawarte w normie ISO 22000 mogą znaleźć zastosowanie dla wszelkiego rodzaju organizacji uczestniczących w całym łańcuchu żywnościowym, obejmującym produkcję pierwotną, producentów i przetwórców żywności, przedsiębiorstwa zajmujące się transportem i przechowywaniem produktów spożywczych, poddostawców, sprzedawców detalicznych oraz instytucje zaangażowane w obrót artykułami spożywczymi. Dodatkowo, pośrednio dotyczą one także takich organizacji jak: producenci przypraw i dodatków do żywności, producenci wyposażenia i urządzeń dla przemysłu spożywczego, wytwórcy materiałów opakowaniowych oraz środków myjąco-dezynfekcyjnych.

Bezpieczeństwo żywności jest związane z obecnością zagrożeń przede wszystkim mikrobiologicznych, a także chemicznych lub fizycznych, które mogą wpływać negatywnie na produkt, na różnych etapach jego pozyskiwania i  przetwarzania. Istotny jest także poziom ryzyka dla zdrowia konsumenta jakie niosą ze sobą poszczególne zagrożenia. Uwzględniając fakt, że zagrożenia mogą zostać wprowadzone na każdym etapie łańcucha żywnościowego, niezbędna jest odpowiednia kontrola każdego ogniwa dostarczającego żywność. Bezpieczeństwo żywności i zapewnienie zdrowia konsumenta musi stać się wspólną odpowiedzialnością wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego.

Norma ISO 22000 wyszczególnia wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i opiera się na kilku  kluczowych elementach takich jak: skuteczny system zarządzania,  kontrola procesu, wdrożenie i przestrzeganie zasad HACCP, efektywne stosowanie programu warunków wstępnych (GMP/GHP), identyfikowalność wyrobu i surowca. Wymagania te muszą zostać spełnione w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu aż po ostatecznego konsumenta.

Norma ISO 22000  integruje zasady systemu HACCP (systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) z programami warunków wstępnych, czyli Dobrą Praktyką Produkcyjną i Higieniczną (GMP/GHP), niezbędnymi do eliminowania i minimalizowania zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Analiza zagrożeń jest bardzo istotnym elementem systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Norma obliguje, aby wszystkie zagrożenia, które mogą się pojawić w łańcuchu żywnościowym, włączając w to także zagrożenia związane z zastosowanymi procesami i technologiami były zidentyfikowane i oszacowane. Wymaga również wdrożenia programu warunków wstępnych.

Programy te zostały podzielone na dwie kategorie:

  • ogólny program warunków wstępnych, czyli utrzymanie i infrastruktura zakładu,
  • operacyjne programy warunków wstępnych obejmujące działania związane z dobrą praktyką produkcyjną już podczas samego procesu produkcyjnego.

Norma ISO 22000  wymaga także, aby organizacje zidentyfikowały, monitorowały, weryfikowały i uaktualniały zarówno programy warunków wstępnych -PRP(s) jak i plany HACCP. Istotną częścią normy jest wymaganie dotyczące zapewnienia pełnej identyfikowalności produktu nie tylko do dostawców surowców ale  aż po klienta końcowego (down stream and up stream). Norma ta została opracowana w taki sposób aby mogła stanowić jasną wytyczną do audytowania systemu.

Wymagania normy są na tyle ogólne i uniwersalne, że mogą być  wdrożone przez wszystkie organizacje łańcucha żywnościowego, bez względu na ich typ, rozmiar czy dostarczany produkt.

Wdrożenie i certyfikacja na zgodność z normą ISO 22000 z pewnością stanowi doskonałą reklamę dla każdej firmy działającej na rynku spożywczym, świadczy bowiem o spełnieniu bardzo wysokich wymagań, i to zarówno dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów, jak i standardów higienicznych, a także funkcjonowaniu przedsiębiorstwa według najlepszych reguł systemu zarządzania jakością.

Auditor DEKRA Certification Sp. z o. o.

Logo DEKRA.jpg



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.227.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

KONTAKT24

Widziałeś, słyszałeś coś ważnego? Byłeś świadkiem niecodziennego wydarzenia? Napisz do nas! Opublikujemy, zainterweniujemy, pokażemy całemu światu. Jesteśmy dla Was 24 h na dobę, 7 dni w tygodniu.

DODAJ PLIKI

Kliknij lub przeciągnij pliki z dysku i upuść. Max. rozmiar pliku 4 MB.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.